Virtuaaliset valuutat eli kryptovaluutat ovat nousseet kovalla ryminällä myös suomalaisten sijoittajien ja kuluttajien tietoisuuteen. Pienten nörttiporukoiden puuhastelusta on tullut lähes salonkikelpoinen talouden osa-alue, jonka potentiaaliin uskotaan niin työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa kuin sijoituspankkiirien keskuudessa. Mitä kryptovaluutoista tulisi tietää, ennen kuin niiden kelkkaan hyppää mukaan? Entä mikä on helpoin tapa haalia uudenlaista valuuttaa omistukseen?
Virtuaalivaluuttoihin liittyy vahvoja mielikuvia. Toiset uskovat sokeasti niiden olevan tulevaisuuden talouden kivijalka, kun taas jotkut suhtautuvat niihin absoluuttisen pessimistisesti ja tyrmäävät koko ilmiön järjettömänä kuplana. Totuus piilee jossain ääripäiden välissä, ja kryptovaluuttojen todellinen merkitys tulee muotoutumaan vasta tulevaisuudessa. Jotta kryptojunan kyydistä ei jäisi kokonaan, niin viimeistään nyt on hyvä hetki tutustua kryptovaluuttoihin ja niiden hankkimiseen. Verkossa on useita lähteitä, joiden avulla virtuaalivaluutta ostaminen käy helposti ja vaivattomasti.
Mitä virtuaalivaluutat ovat?
Virtuaali- eli kryptovaluutat ovat digitaalista valuuttaa, jota ylläpidetään ja kontrolloidaan itsenäisesti. Tunnetuin, vanhin ja arvokkain kryptovaluutta on Bitcoin. Vaikka sen lisäksi markkinoilla on tuhansia muitakin valuuttoja, niin Bitcoin on asettanut standardit kryptovaluutoille.
Alun perin Bitcoinista haluttiin kehittää valuutta, joka olisi kansainvälinen ja itsenäinen. Näin se voisi kasvaa, ja ajan myötä korvata perinteiset, valtioiden rajoihin sekä talouden instituutioihin sidotut valuutat. Bitcoin kuitenkin kasvoi niin arvokkaaksi, että sen käyttö muuten kuin sijoituskohteena muuttui taloudellisesti kannattamattomaksi. Niinpä Bitcoin on nykyisin vain sijoituskohde, johon sijoittaneet tahot uskovat valuutan arvon kasvavan vieläkin suuremmaksi.
Koska Bitcoinin arvo kasvoi nopeasti ja kovaa, monet halusivat uusia sen menestystarinan. Tämän seurauksena viimeisen vuosikymmenen aikana kryptovaluuttojen markkinat ovat kasvaneet kohisten. Virtuaalivaluutta ostaminen on yhä yleisempi tapa sijoittaa omaan tulevaisuuteen joko pitkäjänteisesti tai nopeita pikavoittoja tavoitellen.
Lohkoketjuteknologia
Kaikki kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketjut ovat tietokantoja, jotka sijaitsevat hajautettuina useilla toisistaan erillisillä palvelimilla. Lohkoketju koostuu nimensä mukaisesti useista lohkoista, joista jokainen sisältää edellisen lohkon tiivistettynä. Näin jokainen lohko kertoo koko ketjun vaiheet ja tiedot. Lohkoketju on tämän ansiosta turvallinen ja vaikeasti manipuloitava tietokanta.
Jokainen kryptovaluutta toimii yhden lohkoketjun periaatteiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lohkoketju määrää, kuinka paljon kyseistä valuuttaa voi olla olemassa, ja kuinka usein ja paljon sitä vapautetaan kuluttajien käyttöön. Kryptovaluuttaa syntyy ja vapautuu sijoittajille ja kuluttajille aina, kun lohkoketjuun syntyy uusia lohkoja. Lohkoja syntyy kahdella eri tavalla, riippuen siitä, mitä periaatteita ja protokollaa kyseinen ketju noudattaa.
Virtuaalivaluutta ostaminen
Monille ajatus rahojen sijoittamisesta kryptovaluuttoihin ja muihin digitaalisiin sijoituskohteisiin tuntuu mielettömältä. On täysin totta, että kyseessä on suhteellisen uusi ja siten vielä epävakaa ilmiö. Kryptovaluuttakaupoille ei pidäkään lähteä takki auki, vaan niitä ostaessa ja myydessä on toimittava harkiten ja maltilla. Kryptovaluutat ovat kuitenkin kiinnostava ja potentiaalinen sijoituskohde, jota ei kannata unohtaa.
Pörssit ja kauppapaikat
Muiden sijoituskohteiden ja valuuttojen tavoin kryptovaluuttoja ostetaan ja myydään pörsseissä ja kauppapaikoilla. Koska kyseessä on internetajan digitaalinen ilmiö, niin kryptopörssit ja -kauppapaikat toimivat verkossa.
Valuutat lompakkoon
Ennen kryptovaluutan hankkimista on syytä valmistautua kunnolla. Tärkein yksittäinen työkalu, joka kryptovaluutoihin sijoittajalla on oltava, on lompakko valuutan säilyttämistä varten. Koska kryptovaluutta on täysin digitaalinen sijoituskohde, myös sen säilömiseen vaaditaan uusia digitaalisia keinoja. Näitä kutsutaan kryptolompakoiksi. Kryptovaluuttaa voidaan säilöä niin fyysisellä ja ulkoisella tallennusvälineellä, kuten kovalevyllä. Helpoin ja yleisin tapa säilöä erityisesti aktiivisen kryptokaupankäynnin valuutat on erillinen ohjelma, jonka voi ladata omalle laitteelle. Kryptolompakot voi yhdistää suoraan kauppapaikkaan, jolta valuuttaa ostetaan. Näin valuutat pysyvät tallessa ja ovat nopeasti käytettävissä ostamiseen ja myymiseen.
Kannattaako kryptovaluuttoja ostaa?
Lehtien lööpeistä voi viikoittain lukea raflaavia otsikoita niin massiivisia voittoja tehneistä kryptomiljonääreistä kuin kaikki säästönsä kryptoihin menettäneistä epäonnen sotureista. Siksi monilla on vahvoja ja ajoittain vääristyneitä mielikuvia kryptovaluutoista sijoituskohteena.
Lähtökohtaisesti kryptovaluuttoihin kannattaa suhtautua varovaisen uteliaasti. Mikään sijoituskohde ei ole täysin turvallinen. Jopa suurimmat ja vakaimmat osakkeet tai rahastot voivat menettää arvonsa, jos maailmanpolitiikan ja talouden mullistukset jyräävät ne alleen. Niinpä myös kryptovaluuttoihin sijoittamiseen ei pidä suhtautua kevytmielisesti. Koska virtuaalisia valuuttoja ei kontrolloida ja säännellä, niiden arvon heittely on suurta. Tämä mahdollistaa himoittujen voittojen lisäksi myös karvaimmat tappiot.
Jokainen menestynyt sijoittaja kuitenkin ymmärtää, että omien sijoitusten hajauttaminen on avain menestykseen. Jos omasta sijoitussalkusta löytyy jo esimerkiksi rahastoja, osakkeita tai sijoitusasunto, niin kryptovaluuttoihin sijoittaminen voi olla hyvä idea hajauttaa sijoituksia entisestään. Jos taas sijoittamista on vasta aloittamassa, niin kryptovaluuttoihin investoiminen kaksin käsin voi olla turhan riskialtista.
Virtuaalivaluutta ostaminen on nykyisin helpompaa ja nopeampaa kuin vielä pari vuotta aiemmin. Lisäksi kryptovaluuttojen dynaamisuus on osoittanut vahvuutensa esimerkiksi maailmanpoliittisten kriisien aikana. Virtuaalisten valuuttojen asema on vielä niin epävakaa, että niiden varaan ei kannata rakentaa omaa tulevaisuutta. Kuitenkin viimeistään 2020-luvulla ne kannattaa muistaa, kun omaan sijoitussalkkuun etsii seuraava kohdetta hajauttamaan sijoituksia entisestään.