Siirry suoraan sisältöön

Bitcoin lompakko

Kun harkitsee sijoittamista Bitcoineihin, on Bitcoin lompakko myös yksi valinta. Vaihtoehtoja on useampia, mutta se on tarpeellinen, mikäli säilytettävien kryptovaluuttojen määrä kasvaa suuremmaksi. Se on myös käytännöllinen silloin, jos tarvitsee tehdä nopeita siirtoja joko pörssiin tai omalle pankkitilille rahaksi. Jos Bitcoineihin on sijoittanut jo merkittävän omaisuuden, on lompakko entistä tärkeämmässä roolissa. Niitä on markkinoilla useita ja niiden välillä on eroja sekä käyttöalustoissa, hinnoissa että tietoturvassa. Käymme läpi niiden perusasiat.

Bitcoin lompakko

Mikä Bitcoin lompakko on?

Kryptovaluutat ovat niin sanotusti sähköistä rahaa eli virtuaalisia kolikoita, joten ne tarvitsevat erilaisen lompakon, kun eurot, jotka ovat konkreettisia seteleitä tai kolikoita. Kun virtuaalivaluuttoja kerääntyy paljon, on huomattavasti turvallisempaa säilyttää niitä siihen tarkoitukseen tehdyissä lompakoissa ja varsinkin, jos ei kaikkea treidaa säännöllisesti. Jos treidaaminen on säännöllistä, voi kaupankäyntialustalla säilyttää osaa valuutasta, koska sieltä on nopeaa tehdä ostoja.

Hakkereiden mielestä juuri Bitcoin on mielenkiintoinen valuutta, koska sen arvo on pyörinyt 40.000 dollarin paikkeilla, joten niistä saatava hyöty on melkoinen. Sitä voi verrata pankkiryöstöön. Kauppapaikkojen turvallisuutta on vuosien mittaan lisätty, mutta silti oma lompakko on suositeltavampi. Riski on aina suurempi silloin, kun varat eivät ole täydellisessä turvassa.

Bitcoin lompakon toimintaperiaate

Bitcoin lompakko on eräänlainen sähköinen järjestelmä, joka kirjaa ylös transaktiot, jotka tapahtuvat lompakoiden eli säilöntäpaikkojen välillä. Lompakko luodaan aina hyödyntämällä kryptovaluutan algoritmia. Bitcoinilla on käytössä ECDSA ja kun lompakko luodaan, omistaja saa kaksi avainta eli julkisen ja yksityisen avaimen. Kumpikin avain muodostuu kirjaimista ja numeroista. Algoritmin voi luoda kuka tahansa, mutta siihen löytyy myös omat palvelunsa, joten siitä ei välttämättä tarvitse tämän enempää ymmärtää. 

Julkinen avain kertoo Bitcoin lompakon osoitteen ja yksityinen avain todistaa, kuka on lompakon omistaja. Silloin, kun tehdään esimerkiksi kauppaa tai ostetaan tuotteita Bitcoineilla, tarvitaan yksityistä avainta. Eli tärkeä seikka on se, että julkisen avaimen voi antaa kenelle tahansa, mutta yksityinen avain on säilytettävä täysin omana tietona. Muuten virtuaalivaluutta ei ole turvassa. Nämä kaksi avainta yhdistetään toisiinsa matemaattisesti. Se tarkoittaa, että jos on saanut yksityisen avaimen, siitä voi johtaa julkisen, mutta ei päinvastoin. Lompakko on virallisesti olemassa vasta siinä vaiheessa, kun sinne on säilönyt Bitcoineja. Eli käytännössä lompakko pitää kirjaa tehdyistä transaktioista ja saldo on summa niistä.

Erilaiset lompakot

Yksinkertaisinta on luoda Bitcoin lompakko käyttämällä sellaista palvelua, joka luo sen omistajan puolesta. Se luodaan lohkoketjuun. Palveluntarjoajia sekä lompakkotyyppejä on erilaisia ja niissä on eroja siirtojen nopeuksissa, turvallisuuden tasossa sekä käytössä yleensä. Tässä ovat erilaiset lompakkotyypit:

Kryptovaluuttapörssi

Tämä ei varsinaisesti ole lompakko, mutta silti siellä on mahdollista säilöä pieniä määriä Bitcoineja. Valuutat säilyvät samalla tavalla tunnusten takana kuin lompakossakin. Tätä voi suositella käytettäväksi vain siinä tapauksessa, jos treidaa paljon tai valuutta on hyvin vähän. Pörssien tietoturvan tasoissa on eroja, joten niitä ei voi pitää kovin turvallisina säilytyspaikkoina ja niihin yritetäänkin aika-ajoin tehdä murtoja. Pörsseissä voi kuitenkin seurata sijoitusten kehitystä.

Nettilompakko

Piensijoittajat valitsevat mielellään nettilompakon, sillä niiden käyttäminen ei vaadi erillisen laitteen hankintaa. Se voi olla myös jonkin pörssitilin vaihtoehto, jolloin siirrot lompakon ja pörssin välillä ovat helppoja. Netin kautta voi varoja siirtää käytännössä mistä tahansa.

Uhkana näillä on urkinta sekä hakkeroinnit, virukset sekä palvelunestohyökkäykset. Niihin ei käyttäjä itse pysty vaikuttamaan. Näiden tietoturvan taso on sama kuin se on kyseisessä palvelussa yleensä. Turvaa voi parantaa hajauttamalla varat kahteen eri pörssiin tai kahden eri yrityksen online-lompakoihin.

Desktop lompakko

Desktop lompakko on myös nettiyhteydessä, mutta se on silti hiukan turvallisempi vaihtoehto kuin pörssin lompakko. Ennen kuin tätä voi käyttää, on koneelle ladattava ohjelmisto. Turvallisuutta tuo se, jos yksityisavain ei ole kenenkään muun hallussa, vaan on tallennettu vain omistajan omalle koneelle. Näitä on useampia vaihtoehtoja, joten niihin on hyvä tutustua etukäteen ennen kuin valitsee niistä yhtäkään.

Mobiililompakko

Mobiilissa toimiva lompakko on käytännöllinen silloin, jos treidaa päivittäin kryptovaluutoilla. Se toimii myös erillisen sovelluksen kautta ja yksityisavain on talletettu itse puhelimeen. Nämä lompakot hyödyntävät vahvennusteknologiaa yksinkertaistettuna ja toimii vain pienemmillä lohkoketjun osilla. Transaktioiden vahvistukset tulee luotetuilta solmukohdilta. Tällä käytännöllä ei tarvitse päästä lohkoketjun lokikirjaan, joka kasvaa kokoa jatkuvasti.

Mobiililompakosta on helppo lähettää rahaa käyttäjältä toiselle, koska siinä käytetään QR-koodeja, joten pitkiä koodirivejä ei tarvitse kirjoittaa. Hakkerit ovat kuitenkin suhteellisen kiinnostuneita ja jos älypuhelin katoaa, ei myöskään ole lompakkoa enää.

Hardware lompakko

Hardware lompakko on suhteellisen turvallinen, koska se on laite, joka muistuttaa USB-tikkua. Se kytketään tietokoneeseen silloin, kun halutaan tehdä transaktioita ja otetaan pois, kun siirrot on tehty. Silloin se ei myöskään ole verkkoyhteydessä enempää kuin on tarpeen.

Näillä on jo varsin vahva turvallisuustaso eikä yhtään vahvistettua tapausta ole tullut tietoon, että yksityiset avaimet olisi varastettu tällaiselta, ulkoiselta tallennusasemalta. Niitä ei voi hakkeroida, koska ne eivät toimi netin välityksellä samoin kuin esimerkiksi mobiililompakko. Ainoa ongelma on se, että pysyykö itse laite tallessa samoin kuin tunnussanat, siten että ne muistaa myös jatkossa. Moni myös saattaa pitää niitä kalliina, koska yleensä niiden hinta on yli 100 euroa.

Paperilompakko

Kun haluaa täydellisen turvan, on paperilompakko fyysinen dokumentti, jossa on tieto molemmista avaimista. Näiden luomiseen tarvitaan erillinen palvelu, jonka kautta se luodaan. Yleensä ne tulostetaan QR-koodia käyttäen, jotta skannaus sekä tietojen siirto olisi mahdollisimman helppoa. Paperilompakko ei tarvitse lainkaan nettiyhteyttä, joten siihen eivät myöskään hakkerit pääse käsiksi. Paperi on silti säilytettävä turvallisessa ja luotettavassa paikassa sekä oltava tarkka, ettei kuluminen tuo vaikeuksia skannaamiseen.

Bitcoinien turvallinen säilytys

Kun on hankkinut itselleen jo melkoisen paljon kryptovaluuttaa ja erityisesti Bitcoineja, on niiden turvallisuudesta huolehdittava. Hyviä säilytysvaihtoehtoja isommille summille ovat ehdottomasti hardware tai paperilompakko. Niiden käyttäminen vaatii pientä opettelua, mutta sen opittuaan huomaa niiden kätevyyden.

Mikäli on vasta sijoituspolkunsa alkuvaiheessa, voi hyvin käyttää joko kryptopörssejä tai nettilompakoita. Sijoittamista ei kannata jättää väliin sen takia, että pelkää hakkereita vaan on valittava joku suurimmista kryptopörsseistä, joilla hakkerointi on harvinaista.

Mitä pitää huomioida Bitcoin lompakon hankinnassa?

Turvallisuus on aina ykkönen ja varsinkin silloin, jos kryptovaluuttaa on jo enemmän. Myös siinä tapauksessa, mikäli aikoo säilyttää valuuttaa useamman vuoden, on syytä hankkia jokin turvallisempi ratkaisu kuin pelkästään nettilompakko tai kryptopörssi.

Tarkkaan on myös harkittava se, että onko aikeissa hankkia myös muita valuuttoja kuin pelkästään Bitcoineja. Silloin on lompakkoa valitessa tutustuttava siihen tarkasti saadakseen tietää, mille kaikille valuutoille sitä voi käyttää. Lisäksi, jos erilaiset graafit oman sijoituksen kehittymisestä kiinnostavat, niitä saa käyttönsä mobiili- tai desktop lompakoilla. Mobiililompakko puolestaan kätevä, koska rahoja voi hallita missä tahansa.

Lompakon on syytä olla käyttäjäystävällinen tai ainakin tuntua helpolta käyttää. Jos jokin vaihtoehdoista tuntuu hankalalta, sitä ei missään nimessä kannata itselleen valita. Joten tärkeintä on saada turvallisuus, monipuolisuus ja käyttäjäystävällisyys hyvään tasapainoon.