Siirry suoraan sisältöön

Stellar Lumens

Stellar Lumens on suhteellisen nuori kryptovaluutta, joka on noussut nopeasti suosittujen virtuaalivaluuttojen joukkoon. Se pohjautuu Ripplen teknologiaan ja siitä kiinnostuivat sekä sijoittajat että kryptoharrastajat. Vuonna 2014 syntynyt valuutan kokonaismääräksi on määritelty 100 miljardia kappaletta ja kierrossa on tällä hetkellä vasta pieni määrä. Kolikkoon on myös rakennettu niin sanottu sisäinen inflaatio, joka on vuosittain 1 prosentin verran. Ripplen tapaan se mahdollistaa nopeat valuutan siirrot. Se myös tukee älysopimuksia.

Stellar Lumens

Millainen valuutta Stellar Lumens on?

Se tunnetaan kryptovaluuttana, mutta se on paljon muutakin, koska se kuuluu platform -kategoriaan. Käytännössä se on siis älysopimusalusta. Sitä on kehitetty niin, että se toimii tällä hetkellä maailmanlaajuisena maksujärjestelmänä. Se tarjoaa pankeille nopeita siirtoja eri valuutoissa. 

Stellar Lumensin on perustanut Jed McCaleb, joka oli myös perustamassa Rippleä. Tosin alun jälkeen se on lähtenyt omalle linjalleen tärkeän päivityksen jälkeen vuonna 2015. Tuolloin se sai Stellar Consensus Protocol -algoritmin eli SCP:n. Silloin kyseessä oli Ripplen fork, joka oli ohjelmistopäivitys, jossa valuutta voi hajaantua ja sen seurauksena syntyy uusi valuutta. 

Stellar Lumens ja Ripple eroavat toisistaan siten, että Ripple tavoittelee pankkeja asiakkaikseen, mutta myös voittoa. Stellar on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka ratkaisut on tarjolla yrityksille ja yhteisöille. Se myös siirtää fiat -valuuttoja verkossaan, joten sen teknologia on laajempi. Sen oma natiivivaluutta on Lumen, joten koko järjestelmää kutsutaankin nimellä Stellar Lumen.

Teknologia Stellar Lumensin taustalla

Stellar Lumens pyrkii ratkaisemaan ongelman, jolla saadaan siirrettyä eri valuuttoja pankkien välillä maasta toiseen mahdollisimman nopeasti, ilman viiveitä. Sen on tarkoitus olla maailmanlaajuinen maksujärjestelmä. Sen varmennusprotokolla ei perustu lainkaan louhintaan ja siksi sen avulla siirrot ovatkin halvempia sekä nopeampia. 

SCPn avulla on mahdollista, että palvelimet voivat valita itselleen tahot, jotka sopivat validaattoreiksi. Ne voidaan määritellä etukäteen, mutta Stellan ratkaisu on sellainen, että luotettava taho määrittelee itse toisen luotettavan tahon. Tällä menetelmällä siirrot ovat nopeita, mutta verkko saattaa olla hiukan turvattomampi.

Valuutan vaihtaminen voi tapahtua kolmella tavalla. Suoraan vaihdetaan siinä tapauksessa, jos joku verkossa haluaa eurot dollareiksi ja toinen päinvastoin. Silloin verkostossa pyynnöt yhdistetään automaattisesti ja valuutat vaihdetaan. Vaihto voidaan tehdä myös XML -valuutan kautta, jolloin Lumeneita käytetään välittäjänä. Tämä tapahtuu yleensä silloin, jos summat eivät osu kohdilleen. Kolmas tapa on ketjuttaa, jolloin XLMää ei voi yhdistää sinällään, vaihdot voidaan ketjuttaa. Toisin sanoen ketjutus voi mennä dollareiden kautta bitcoineihin ja siitä euroihin sekä niiden kautta puntiin ja lopulta kaikilla käyttäjillä on haluamansa valuutta.

Stellar Lumens vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuuksia ovat ehdottomasti skaalautuvuus eli transaktiot ja vaihdanta ovat todella nopeita. Niiden määrä sekunnissa on huippuluokkaa. Turvallisuutta on mietitty siten, että jos vastaanottajan lompakko on kirjoitettu väärin, voi tehdyn siirron jäädyttää, jolloin ei menetä rahojaan. 

Ripplen tavoin nopeus on yksi tärkeimmistä eduista. Siirrot hoituvat muutamassa sekunnissa eikä siihen tarvitse käyttää tunteja tai päiviä. Lisäksi Lumenia voi ostaa useilta markkinapaikoista, joten se ei ole mitenkään harvinainen. Kaiken tämän lisäksi projektilla on varmuutta siihen, että se voi menestyä. Sen takaavat myös yhteistyöverkostot, jotka ovat vahvat.

Sillä on myös heikkouksia ja yksi niistä on se, että se pohjautuu Ripplen teknologiaan, joka on joutunut tutkintaan rikkomuksistaan. Tämä saattaa vaikuttaa myös Stellariin negatiivisesti. Steallarin verkossa on vain pieni määrä validaattoreita, joten sen verkko on altis hyökkäyksille. Keskitetty verkko ei ole paras mahdollinen.

Stellar omistaa tokeneista, jotka ovat liikkeellä, 60 prosenttia. Jos jokin menee pieleen, niin se on melko suuri riski. Jos arvo nousee korkealle, kannattaa tokenit myydä. Tiimi, joka vastaa kehityksestä, on vain seitsemän henkilöä. Se on siis suhteellisen pieni ja se on jopa pienentynyt vuodesta 2019. Jos päämäärä pysyy edelleen samana, mikä se on ollut vuosia sitten, niin henkilömäärä vaikuttaa liian pieneltä.

Stellar Lumensin lompakko

Paras lompakko Stellarille on niin sanottu cold wallet. Se tarkoittaa USB -tikun tapaista laitetta, joka ei ole niin altis hyökkäyksille kuin esimerkiksi nettilompakot. Toinen mahdollisuus on desktop lompakko. Se on paljon kätevämpi ja rahoihin pääsee käsiksi paljon nopeammin, mutta tietokone voi olla altis hyökkäyksille.

Kryptopörsseissä voi säilyttää varoja, jos niitä on suhteellisen vähän, mutta silloin on täysin riippuvainen näiden järjestelmien turvallisuudesta. Tosin, jos treidaaminen on päivittäistä tai on aloittelija, pörssi on helppo ja varma paikka säilyttää varoja. Lompakkovaihtoehtoja on useita ja ennen kuin sellaisen valitsee itselleen, on hyvä perehtyä niiden ominaisuuksiin tarkemmin.

Tulevaisuus

Stellar Lumensilla on selvästi potentiaalia tulevaisuuteen ja se voi kasvaa varsinkin siinä tilanteessa, jos ympäristövaikutukset otetaan edelleen huomioon kryptovaluuttojen kohdalla. Lisäksi DeFi-palvelut ovat nostamassa suosiotaan ja Stellar voisi hyvin vastata tähän haasteeseen. Ripplen oikeudenkäynti voi olla Stellarille positiivinen tai sitten se vaikuttaa myös negatiivisesti, tämän näyttää aika.

Hintaodotukset vaihtelevat jonkin verran ja niissä on hyvinkin suuret erot. Se on kuitenkin pieni valuutta verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin. Joten varsin selvää on, että lähivuosina sen kurssi tuskin nousee vielä tuhansiin euroihin. Se tosin on kiinni vielä monesta asiasta. Stellar kuuluu 20 suosituimman virtuaalivaluutan joukkoon, mutta sillä ei ole kovin suurta mainetta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kaikesta huolimatta kyse on hyvin mielenkiintoisesta valuutasta.