Siirry suoraan sisältöön

Chainlink

Chainlink on hajautettu sovellus, joka on rakennettu Ethereumin päälle. Sen tarkoitus on tuottaa laadukasta dataa älysopimuksille. Ne puolestaan ovat kärsineet siitä, että niiden ei ole mahdollista päästä käsiksi dataan, joka on lohkoketjun ulkopuolella. Siksi siihen yhdistetään oraakkeli, joka on tietolähde. Mikäli käytössä on vain yksi oraakkeli, on älysopimuksen luotettavuus vaarassa. Älysopimuksiahan ei ole mahdollista muuttaa jälkikäteen, joten niitä on mahdoton manipuloida.

Chainlink

Mikä chainlink on?

Kryptovaluutoissa Chainlink kuuluu kolmesta kategoriasta alustoihin kuten Ethereum. Sillä on myös lohkoketjussaan oma valuutta, joka on LINK, jota ei ole tarkoitettu samanlaiseksi maksuvälineeksi kuin esimerkiksi Bitcoinia. Sitä käytetään vain oman lohkoketjun älysopimuksiin eli niiden rakentamiseen sekä suorittamiseen. Näiden lisäksi sillä voi maksaa myös transaktiot. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Chainlink alustalla on mahdollisuus käyttää vain sen omaa LINK valuuttaa.

Chainlink tuli markkinoille myös hyvin eri tavalla kuin moni muu kryptovaluutta. Siitä ilmoitettiin julkisuuteen paljon aikaisemmin, ennen kuin se lopulta julkaistiin. Se sai sijoittajilta huomiota sekä siihen sijoitettiin ‘joukkorahoituksena’ 32 miljoonaa dollaria. Tämä rahoitus antoi mahdollisuuden sen kehittämiseen sekä viemiseen eteenpäin ennen varsinaista julkaisua.

Tutustu myös

Lue lisää seuraavista aiheista

Chainlink ja ongelmanratkaisu

Chainlinkin tärkein tarkoitus on ratkaista ongelma, jossa älysopimukset saavat laadukasta dataa oman lohkoketjunsa ulkopuolelta. Siksi tähän on kehitetty ratkaisu, jossa oraakkelit ovat tietynlainen hajautettu pooli. Jos käytetään vain yhtä oraakkelia, ei voida olla täysin varmoja, että se toimii teknisesti ilman ongelmia. Teknisiä ongelmia voi tulla silloin, kun tapahtuu verkkohyökkäys tai syöte katkeaa. Näistä syistä älysopimuksen toiminta on vaarassa.

Chainlink on kyennyt ratkaisemaan ongelmat niin, että hajautetut oraakkelit ovat poolissa, josta ne tuottavat mahdollisimman luotettavaa ja laadukasta tietoa. Lisäksi toimintaan on kehitetty algoritmi, joka tekee mahdolliseksi sen, että oraakkelit laitetaan poolissa paremmuusjärjestykseen. Järjestyksen ratkaisee luotettavuus, joten älysopimukset saavat mahdollisimman luotettavaa tietoa.

Tällä hetkellä Chainlink alustana toimii Ethereumin lohkoketju, mutta todellisuudessa se voi toimia millä tahansa älysopimusalustalla. Sen tarkoituksena onkin hoitaa luottamusta vaativat prosessit.

Chainlinkin toiminta

Chainlinkin toiminnassa sen valuutta LINK on tärkeässä roolissa ja on tietynlainen kulmakivi. Näiden tokeneiden määrä on rajattu, joten niitä ei ole mahdollista luoda yhtään enempää kuin maksimimääräksi on asetettu.

Teknisesti Chainlinkin oraakkelissa on kaksi eri osaa. Toinen niistä on sisäpuolella ja toinen lohkoketjun ulkopuolella. Sisäpuolella oleva oraakkeli vastaa siitä, että data siirtyy älysopimuksen ja oraakkelin välillä. Se on eräänlainen sopimus. Ulkopuolella oleva osa on operaattori eli node, joka saa palkkionsa LINK-valuutassa.

Chainlink verkossa on paljon nodeja, joiden tehtävä on toimittaa ulkopuolista dataa älysopimuksille. Prosessista on tehty hajautettu, joten se on kyennyt poistamaan turvallisuusongelmat. Niitä voisi olla siinä tilanteessa, että käytössä olisi vain yksi keskitetty oraakkeli. Chainlinkin ohjelmiston tehtävänä on tarkistaa jokaisen oraakkelin toimittama data ja hylätä se, mikäli se on huonolaatuista tai epäluotettavaa.

LINKin kurssikehitys

LINKin kurssi on kehittynyt samalla tavoin kuin muidenkin virtuaalivaluuttojen, joten se on riippuvainen siitä, millainen on kysyntä ja tarjonta. Lisäksi sijoittajien kiinnostus vaikuttaa huomattavan paljon sen kehittymiseen. Ja koska Chainlink on projekti, sen arvo määräytyy myös suhteellisen tarkasti sen verkon arvon mukaisesti.

Jos projekti menestyy hyvin, se voi nostaa LINKin arvoa. LINKiä ei käytetä samalla tavalla maksuvälineenä kuin esimerkiksi Bitcoinia, joten sen rooli on myös hiukan erilainen.

Millainen sijoituskohde Chainlink on?

Sijoituskohteena se on varsin uniikki ja siihen kannattaa harkita sijoittamista juuri sen ainutlaatuisuuden takia. Tulevaisuudessa sen arvo saattaa nousta paljonkin, mutta vain siinä tilanteessa, jos älysopimusten kysyntä tulevaisuudessa kasvaa. On kuitenkin muistettava, että sillä on jo nyt kysyntää ja monet sijoittavat ovat sitä mieltä, että se on tulevaisuudessa merkittävä tekijä DeFi:n suosion kasvaessa. Kaikesta huolimatta siihen sisältyy myös riskejä.

Vuonna 2019 se aloitti toimintansa Ethereum -alustalla ja solmi myös muutamia muita yhteistyösopimuksia, jolla oli merkittävä vaikutus. Näitä olivat muun muassa Microsoft, Oracle sekä Google.

Chainlink ei sinällään ole sidottu mihinkään tiettyyn lohkoketjuun. Se toimii nyt Ethereumin pohjalla, mutta oraakkelit voidaan ohjata myös muihin lohkoketjuihin, jotka tuovat käyttöön joustavuutta. Näin voidaan toimia esimerkiksi siinä tapauksessa, jos Ethereumin kehitys näyttäisi liian hitaalta.

Ketkä kilpailevat älysopimusmarkkinoilla?

Jotkut lähteet ovat väläytelleet sitä, että Chainlink on uniikki eikä sillä ole kilpailijoita. Totuus on kuitenkin toisenlainen, sillä älysopimuksista kilpailevat useampi alusta. Niistä tunnetuin lienee Cardano, mutta sen lisäksi Binance Smart Chain sekä Polkadot. Kaikki nämä kolme kulkevat myös Ethereumin jalanjälkiä. Myös Cardano on ilmoittanut, että sillä on tavoitteena myös luoda oraakkeli, joten se on selvästi uhka myös Chainlinkille.

Oraakkelimaalimassa löytyy paljon kilpailijoita, jotka kuitenkin ovat huomattavasti pienempiä kuin Chainlink. Suurimpia kilpailijoita ovat Augur ja UMA, mutta myös suomalainen Aave on panostanut hajautettuihin DeFi -lainoihin. Aavaa pidetään myös jollakin tavalla sen kilpailijana.

Historia

Chainlinkin historia ei ole kovin pitkä ja se alkaa vuodesta 2014, jolloin SmartContract Ltd perustettiin. Tämä amerikkalaisen, voittoa tavoittelemattoman organisaation johtohahmona pidetään Sergey Nazarovia. Hän onkin yksi kryptovaluuttamaailman tunnetuimmista henkilöistä.

Vuoden 2017 joukkorahoituksen jälkeen, se aloitti toimintansa varsinaisesti vuonna 2019 Ethereumin lohkoketjun päällä. Vuoden 2020 aikana se vakiinnutti asemansa tärkeänä oraakkeliratkaisuna.