Siirry suoraan sisältöön

Miten ostaa kryptovaluuttaa?

Monien suomalaisten mielessä on viime aikoina käynyt kryptovaluutan ostaminen. Päivittäinen uutisointi kryptovaluutoista on saattanut niin nostaa kuin latistaakin yleistä mielenkiintoa kryptovaluuttaa kohden; toisinaan uutisoidaan kryptojen huikeasta arvonnoususta, kun taas toisinaan on uutisoitu siitä, kuinka tietyn kryptovaluutan arvo on laskenut reilusti lähtötilannettaan alemmas. Kryptovaluutat tarjoavat kokonaan oman ainutlaatuisen maailmansa, ja ennen kryptovaluuttaan sijoittamista kannattaa tutustua hyvin perusasioihin.
bitcoinin louhinta

Mitä kryptovaluutta on?

kryptovaluuttaa

Yksinkertaisesti sanottuna kryptovaluutta on virtuaalivaluuttaa eli digitaalista rahaa. Se perustuu lohkoketjuteknologiaan ja kryptografiaan, joka tulee kreikan kielen sanoista κρυπτός kryptós, ”piilossa, salainen” ja γράφειν, graphein, ”kirjoitus”.

Kryptografiaa sovelletaan muun muassa pankkiautomaateissa, salasanoissa ja sähköisessä kaupankäynnissä. Keskeinen idea virtuaalivaluutan syntymisessä on ollut, että raha ei ole sidoksissa käyttäjän henkilötietoihin.

Kryptovaluuttakurssit muodostuvat eri tavalla kuin muiden sijoitusinstrumenttien kurssit, ja kryptovaluuttaan sijoittaminen edellyttää sijoittajiltaan perehtymistä kryptovaluutan toimintamekanismiin. Karkeasti kryptovaluutat voidaan jakaa kahteen ryhmään: 1) valuuttoihin ja arvonsäilyttäjiin, kuten Bitcoin ja Litecoin, ja 2) hajautettuihin ohjelmistoalustoihin, kuten Ethereumiin.

Ethereum on kryptovaluutta, jota ei ole suunniteltu Bitcoinin tavoin puhtaaseen valuutan rooliin. Se on ennen kaikkea käyttöjärjestelmä, jonka päälle kuka tahansa voi luoda älysopimuksia, hajautettuja sovelluksia tai omia kryptovaluuttoja eli tokeneita.

Onko Bitcoin yhä järkevä sijoituskohde?

Monet ovat moninkertaistaneet sijoituksensa Bitcoiniin sijoittamalla. Toisten mielestä Bitcoin taas on pelkkä kupla, koska tuotto perustuu käytännössä pelkkään arvonnousuun eikä esimerkiksi osinkotuottoihin. Toisten mielestä Bitcoin taas on pelkkä kupla, koska tuotto perustuu käytännössä pelkkään arvonnousuun eikä esimerkiksi osinkotuottoihin. Joidenkin mielestä Bitcoin on uusi kulta, eli inflaation vastainen vakuutus, joka säilyttää arvonsa talouskriiseissä toisin kuin käteisvaluutat.Jos uskot, että Bitcoinien käyttö tulee yleistymään, ja että se tulee mahdollisesti korvaamaan perinteiset valuutat, voi Bitcoiniin sijoittaminen olla järkevää. Bitcoiniin kannattaa sijoittaa myös, jos uskot sen taustalla olevan lohkoketjuteknologian yleistymiseen eri käytöissä, haluat hajauttaa sijoitussalkkuasi eri omaisuusluokkiin tai jos haluat jakaa oman taloudellisen puskurisi käteisen lisäksi myös inflaatiolta mahdollisesti suojaavaan muotoon, kuten esimerkiksi kultaan, arvometalleihin ja kryptovaluuttoihin.

Bitcoinin louhinta itse vai pilvipalvelimien avulla?

Onko mielessäsi bitcoinin louhiminen? Sinun on silloin valittava, että louhitko itse vai jonkin netissä toimivan palvelun kautta. Kummassakin vaihtoehdossa on etunsa. Pilvipalveluita käyttämällä sinun ei tarvitse maksaa sähkökuluja. Sen sijaan palvelumaksut syövät voittoja.

Jos mietit louhimista kotona, niin sinun kannattaa tiedostaa, että koneet ovat kovaäänisiä ja kuumenevat paljon. Usein paras vaihtoehto olisi kokonaan oma tila louhintalaitteille. Esimerkiksi joku viileä kellaritila tai vastaavanlainen oma tila sopii tarkoitukseen. Makuuhuone tai olohuone ei ole käytännöllinen valinta.

Louhintalaitteistoa ei voi jättää myöskään yksin kovin pitkäksi aikaa. Tämä sen takia, että koska louhijakoneesi raksuttaa ympäri vuorokauden niin ylikuumenemisen ja muiden vikojen riski kasvaa ja pienten vikojen korjaukset tulevat melkein väistämättä eteen.

Bitcoin ohjaa edelleen kryptovaluuttakurssien muodostumista

Koska Bitcoin on vanhin kryptovaluutta, muiden kryptovaluuttojen kurssit seuraavat yhä sen nousuja ja laskuja. Bitcoinin lisäksi on olemassa satoja erilaisia kryptovaluuttoja, joita kutsutaan vaihtoehtovaluutoiksi eli altcoineiksi. Tunnettuja altcoineja ovat muun muassa Ethereum, Tether, Litecoin ja Ripple. Niillä saattaa olla erilaisia ominaisuuksia ja niiden käyttötarkoitus saattaa olla ennalta määrätty; esimerkiksi sisällöntuottajille perustettiin vuonna 2016 oma STEEM-niminen valuuttansa. Jokaisen kryptovaluutan ytimenä on konsensusalgoritmi. Konsensusalgoritmeilla tarkoitetaan lyhyesti sanottuna pelisääntöjä, joiden avulla lohkoketjun eli tietokannan ylläpito onnistuu ilman ongelmia.

Mistä ostaa kryptovaluuttoja?

Yleisin tapa hankkia kryptovaluuttaa on niiden ostaminen. Kryptovaluuttoja voidaan ostaa euroilla ja monilla muillakin valuutoilla tunnetuista kryptovaluuttojen markkinapaikoista. Tämä tapahtuu helpoiten internetissä.

Kryptovaluuttapörssit

Tunnettuja kryptovaluuttapörssejä ovat muun muassa Binance, Coinbase ja Kraken. Suomalaisten suosima kryptovaluuttojen ostopaikka on suomalainen Coinmotion. Uusia kryptovaluuttapörssejä muodostuu kuitenkin kuin sieniä sateella, ja kryptojen ostopaikka kannattaakin valita huolella, sillä liikkeellä on valitettavasti myös huijauksia.

Binance

Binance on Shanghaissa perustettu maailmanlaajuinen kryptopörssi, joka tarjoaa mahdollisuuden ostaa, myydä ja säilyttää yli 350 erilaista kryptovaluuttaa, kuten Bitcoinia, Ethereumia ja sen omaa Binance Coinia. Binancen virallinen kotipaikka on Caymansaarilla.

Coinbase

Amerikkalaislähtöinen Coinbase on yksi vanhimpia palveluita, joista voi ostaa kryptovaluuttaa. Coinbase on myös yksi maailman suurimmista kryptovaluuttayrityksistä. Coinbasen käyttäminen on ilmaista, mutta kaupankäynti on maksullista, ja yrityksen tuotto perustuu automaattiseen noin puolen prosentin spreadiin ja yhtiön omaan palkkioon. Palvelun käyttö on helppoa ja siinä on otettu varsinkin uudet käyttäjät huomioon. Suomeksi palvelua ei valitettavasti ole vielä saatavilla.

Kraken

Kraken on Yhdysvaltojen ensimmäinen ”kryptopankki”, joka sai toimiluvan vuonna 2020. Kraken ottaa vastaan talletuksia ja säilyttää asiakkaiden varoja dollareina sekä virtuaali- eli kryptovaluuttoina.

Miten ostaa kryptoja? Opas askel askeleelta

Vaikka kryptojen ostamisen ABC riippuu sekä itse valuutasta että sen ostopaikasta, seuraavat askeleet pätevät useiden kryptovaluuttojen ostamiseen.

1.     Valitse ensin kryptovaluutta

Valitse ensin kryptovaluutta, johon haluat sijoittaa, ja tee sijoitussuunnitelma. On järkevää pohtia, milloin kryptovaluuttoja kannattaa ostaa lisää ja milloin taas kannattaa myydä. Hyvä suunnitelma estää sen, että markkinoiden nopeiden liikkeiden aikana ei iske paniikki ja tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä. Hätiköidyistä päätöksistä voi seurata se, että tuotot jäävät kokonaan saamatta.

2.    Luo tunnus ja vahvista se

Ennen ostojen suorittamista sinun täytyy luoda käyttäjätili palveluun. Tarvitset tähän toimivan sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Tämän jälkeen käyttäjätunnus täytyy usein verifioida eli vahvistaa. Tämä tapahtuu usein verkkopankkitunnuksilla tai passi + lasku-combolla.

3.     Tee talletus

Kun olet vahvistanut tunnuksesi ja henkilöllisyytesi, tee talletus. Esimerkiksi Coinmotion-tilillä voit tehdä talletuksen helposti pankkisiirrolla tai debit-kortilla.

4.    Valitse mieleisesi kryptovaluutta ja osta sitä

Kun kryptopankkitililläsi on euroja, voit ostaa haluamaasi kryptovaluuttaa usein parilla hiiren klikkauksella.

5.     Siirrä kryptot ulkopuoliseen kryptolompakkoon (vapaaehtoinen)

Coinmotion on turvallinen säilytyspaikka ja hyvä lähtökohta aloittelevalle käyttäjälle, sillä siellä voit säilyttää kryptovaluutat samassa palvelussa, josta myös ostit ne. Tulevaisuudessa voit siirtää kryptovaluutat myös omaan, ulkopuoliseen kryptolompakkoosi.

Mikä on lohkoketju?

Lohkoketju on tekniikka, jonka ensimmäinen merkittävä toteutus tehtiin Bitcoinia varten.

Lohkoketjuteknologia mahdollistaa vieraiden osapuolten yhteistyön hajautetusti tietokantojen tuottamiseksi ja ylläpitämiseksi. Lohkoketju muodostuu transaktioiden listasta tai lokista, joka jaetaan osallistujien kesken. Tämän ansiosta tietokanta voidaan todentaa monesta lähteestä ja koostaa sen perusteella. Teknologian ansiosta lohkoketjun jäsenet voivat luottaa toisiinsa, vaikka he eivät olisikaan keskenään tuttuja.

Jokaisessa uudessa lohkossa on edellisen lohkon tiivistetiedot. Jos lohkoketju haarautuu kahtia, voimassa pysyy haara, jonka lohkojen yhteenlaskettu vaikeustaso on suurempi. Haara, joka ei jää voimaan, tunnetaan orpolohkoina. Lohkoketjun historian muuttamiseksi tulisi ensin luoda uudelleen kyseinen lohko, johon muutos tehdään, sekä kaikki sen jälkeiset lohkot. Lohkoketjuteknologiaa sovelletaan laajasti eri talouden sektoreilla, ja tämä aihe herättää kasvavaa kiinnostusta vuosittain.

Lohkoketjuteknologian hyödyt ovat ehdottomasti siinä, että sen avulla päästään eroon erilaisista välikäsistä ja puolueettomista varmistajista. Lisäksi lohkoketjun tieto on jäljitettävissä, mutta sitä on kuitenkin vaikea väärentää, koska tietokanta on hajautettuna samanaikaisesti useaan eri paikkaan.

Verotetaanko kryptovaluuttaa?

Virtuaalivaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saadut tulot ovat Suomessa aina veronalaisia. Ilmoita virtuaalivaluutoista eli kryptovaluutoista saamasi tulot veroilmoituksessasi. Kulut taas voit ilmoittaa veroilmoituksessa vähennyksinä.

Virtuaalivaluutan käytöstä tai vaihtamisesta saatu tulo verotetaan luovutusvoittona, joka on pääomatuloa. Verotettavaa tuloa syntyy, kun vaihdat virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan, vaihdat virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan, maksat virtuaalivaluutalla laskuja tai kun ostat virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja. Kryptovaluuttojen verokanta on sama kuin pääomatuloverotuksessa. Se on 30 % 30 000 euroon asti, ja 30 000 euron jälkeen se on 34 %.

Kryptovaluutan louhinnasta saatu tulo verotetaan yleensä ansiotulona.

Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia euroina, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä. Arvon voit tarkistaa mistä tahansa tunnetusta virtuaalivaluuttapörssistä.

Voit laskea virtuaalivaluutan käytöstä saamasi voitot tai tappiot Verohallinnon FIFO-laskurilla. Laskuri käyttää FIFO-periaatetta (First In – First Out), jonka mukaan virtuaalivaluutat katsotaan käytetyksi siinä järjestyksessä kuin ne on hankittu.

Kun vaihdat virtuaalivaluuttaa eli kryptovaluuttaa esimerkiksi euroihin, dollareihin tai toiseen virtuaalivaluuttaan, sinulle syntyy siitä joko luovutusvoittoa tai -tappiota. Virtuaaliveron tappiot saat vähentää verotuksessa. Kun lasket voiton tai tappion määrää, vähennä virtuaalivaluutan myyntihinnasta virtuaalivaluutan ostohinta ja virtuaalivaluutan ostoon, myyntiin ja säilytykseen liittyvät kulut, kuten välityspalkkiot. Lisätietoa kryptovaluuttojen verotuksesta saat Suomen verohallinnon sivuilta.

kryptovaluuttaa

Kryptojen ostaminen vs perinteinen sijoittaminen

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen eroaa jonkin verran perinteisestä sijoittamisesta, vaikka kryptojen ostaminen onkin käytännössä yhtä helppoa kuin perinteisten osakkeiden ostaminen. Kryptovaluuttamarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan on kohdattava samalla tavoin kuin osakemarkkinoilla. Jos ne eivät kohtaa, se vaikuttaa välittömästi arvoon. Hinta nousee silloin, jos kysyntää on paljon, mutta tarjontaa puolestaan vain vähän. Jos taas tarjontaa on paljon ja kysyntää puolestaan hyvin vähän, hinta laskee. Ei siis ole ihme, jos sinulle sijoittajana sanotaan, että kryptovaluuttaa kannattaa ostaa silloin, kun hinta on alhaalla.

Selkeä trendi on myös, että jos tavallisilla pörssimarkkinoilla menee huonosti, sijoittajat siirtyvät kryptovaluuttamarkkinoille. Tämä nostaa kryptovaluuttakurssit toisinaan jyrkkään nousuun. Koronaepidemian alku on tästä hyvänä esimerkkinä. Keväällä 2020 kryptovaluuttakurssit laskivat aluksi, mutta nousivat sen jälkeen varsin nopeaan kasvuun perinteisten markkinoiden jatkaessa laskuaan.

Myös valuutan määrä vaikuttaa kryptovaluuttakursseihin. Fiat-valuuttoja voidaan laskea markkinoille sitä mukaa lisää kuin niille on tarvetta. Kryptovaluutat toimivat täysin eri tavalla eli useimmilla niistä on tietty raja, jonka yli ne eivät voi mennä. Esimerkiksi Bitcoineja on määritelty olevan markkinoilla 21 miljoona coinia siinä vaiheessa kuin kaikki on louhittu. Se hillitsee inflaatiota, koska sitä ei voi olla markkinoilla loputtomasti niin kuin perinteisiä valuuttoja kuten euroja tai dollareita.

Kryptovaluuttojen laaja valikoima

Erilaisia kryptovaluuttoja on nykyisin yli 5000, ja uusia muodostuu jatkuvasti. Tunnetuimpia kryptovaluuttoja ovat Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple XRP ja Litecoin.

Bitcoin

Bitcoin (symboli ₿, lyhenne BTC tai XBT) on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva kryptovaluutta, joka on myös vanhin kaikista kryptovaluutoista. Se on hajautettu kryptovaluutta, jonka toiminta ei riipu keskuspankista. Sen arvo siis määräytyy täysin kysyntään ja tarjontaan perustuen.

Ethereum

Ethereum (tunnus: ETH) on markkina-arvoltaan maailman toiseksi suurin kryptovaluutta ja sen rakenne poikkeaa huomattavasti bitcoinista. Siinä missä bitcoinin fokus on nykyään arvonsäilytyksessä, Ethereum on ennen kaikkea käyttöjärjestelmä, jonka päälle kuka tahansa voi luoda älysopimuksia, hajautettuja sovelluksia tai omia kryptovaluuttoja eli tokeneita.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash (BCH) on digitaalinen kryptovaluutta, joka syntyi Bitcoinin lohkoketjun haarautumisen seurauksena. Tämä tapahtui elokuussa 2017, jolloin Bitcoinin lohkoketju haarautui kahtia ja synnytti uuden kryptovaluutan nimeltään Bitcoin Cash. Bitcoin Cash pyrki ratkaisemaan alkuperäisen Bitcoinin skaalautuvuusongelman lisäämällä lohkon koon rajaa ja mahdollistamalla siten enemmän lohkokohtaisia transaktioita. Tämän tavoitteen vuoksi Bitcoin Cashin lohkokoko on suurempi kuin Bitcoinin lohkokoko, mikä tarkoittaa, että se voi käsitellä enemmän transaktioita nopeammin ja edullisemmin.

Ripple XRP

Ripple-yhtiön luoma kryptovaluutta XRP on tunnettu esimerkki pankkien hyödyntämästä kryptovaluutasta, sillä sitä voidaan hyödyntää pankkien likviditeettiongelmissa. Ripplen historia ulottuu vuoteen 2011 ja se on siten yksi vanhimmista virtuaalivaluutoista.

Litecoin

Litecoin on myös yksi vanhimmista kryptovaluutoista. Se perustettiin vuonna 2011 ja se pohjautuu ohjelmakoodiltaan Bitcoiniin. Litecoin on säilyttänyt asemansa yhtenä suurimmista kryptovaluutoista. Litecoinin lähetys on keskimäärin jopa neljä kertaa nopeampi kuin Bitcoinilla, koska sen lohkot prosessoidaan keskimäärin 2,5 minuutissa.

Kryptovaluuttojen maailma tarjoaa huikeita mahdollisuuksia, mutta se vaatii myös tietoa, huolellisuutta ja harkintaa. Ennen kuin ryhdyt sijoittamaan kryptovaluuttoihin, varmista, että olet ymmärtänyt kryptovaluuttamarkkinoiden perusteet ja tehnyt riittävän taustatyön sijoittamiseen.