Siirry suoraan sisältöön

Ripple

Ripple, lyhenne XRP, on täysin erilainen kryptovaluutta kuin esimerkiksi bitcoin tai ethereum ja muut suosituimmat coinit. Oikeastaan se ei ole edes varsinainen kryptovaluutta, vaan eräänlainen virtuaalivaluutan ja maksujärjestelmän yhdistelmä. Bitcoin on suosituin kryptovaluutta ja siksi muita kryptoja sanotaankin altcoineiksi. Tämä valuutta on siis myös altcoini ja on tällä hetkellä maailman kolmanneksi suosituin valuutta. Moni voi hämmästellä tätä, sillä mediassa usein puhutaan vain bitcoineista. Tässä kirjoituksessa kerromme oleelliset seikat tästä valuutasta.

Virtuaalivaluutta – Mitä se on, ja mistä sitä voi ostaa?

Ripple muodostuu erilaisista osista

Ripplen keskeinen tavoite on ratkaista ongelmia, jotka tuovat haastetta rahansiirron nopeuteen. Eikä nyt ole kysymys virtuaalivaluuttojen siirrosta vaan FIAT -rahan eli perinteisten valuuttojen kuten euron tai dollarin. Siksi se ei kilpaile suoranaisesti muiden virtuaalivaluuttojen kanssa.

Varsin suureksi kasvaneella Ripplellä on kolme osaa ja yksi tärkeimmistä on juuri pankeille luotu RippleNet -järjestelmä. Virtuaalivaluutta, jota usein harhaanjohtavasti kutsutaan rippleksi, on XRP, jota nimeä myös yritys toivoo käytettävän. Itse teknologiayhtiötä kutsutaan nimellä Ripple Labs.

Vaikka osia on kolme, ne eivät täysin linkity toisiinsa ainakaan menestyksen suhteen. Tästä on hyvä esimerkki se, että jos RippleNetiin liittyy uusi pankki, sillä ei välttämättä ole vaikutusta XRP:n arvoon. Vastaavasti XRP:n arvo valuuttana ei vaikuta pankkien mielenkiintoon RippleNetiä kohtaan.

Tutustu myös

Lue lisää seuraavista aiheista

Miksi Ripple lähti tehostamaan rahansiirtoa

Kun varoja siirretään kahden maan välillä pankista toiseen, matkalle mahtuu useita välikäsiä ja prosessi on sekä hidas että kallis. Rahojen vastaanottaja joutuu pahimmassa tapauksessa odottamaan rahoja useamman päivän. Ripplen tärkein missio onkin, että rahojen siirrossa ei tarvita välikäsiä vaan ne voidaan tehdä reaaliaikaisesti.

Ennen kuin Ripple tuli rahansiirtoihin mukaan, hitautta yritti poista MobilePay, joka onnistuikin tekemään siirron huomattavasti nopeammin kuin perinteisellä tilisiirrolla. Mutta sekään ei pystynyt reaaliaikaisuuteen. Nyt Ripplen on tarkoitus purkaa pankkien ja maiden välinen monimutkaisuus ja luoda järjestelmä, jossa rahat tulevat vastaanottajalle näkyviin välittömästi siirron jälkeen.

XRP panostaa myös nopeuteen

Aivan samalla tavoin, kun Ripple lähti kehittämään nopeita rahansiirtoja, sitä hyödynnetään myös XRP Ledger -alustalla. Se on samalla tavalla lohkoketjuteknologiaan perustuva kuin esimerkiksi bitcoin, mutta siirrot tapahtuvat huomattavasti nopeammin eli vain 3-5 sekunnissa. Valuutan siirtoon ei tarvita niin kutsuttua keskusvälittäjää. 

Tekniikka on hiukan erilainen kuin perinteisesti on totuttu lohkoketjuissa. ILP -teknologialla voidaan käsitellä sekunnin aika yli tuhat kertaa enemmän transaktioita kuin esimerkiksi bitcoinin. Myöskään louhijoita ei tarvita, koska koko valuuttamäärä, 100 miljardia XRP:tä, luotiin valuutan syntyessä. Valuuttaa ei siis louhita eikä sitä synny lisää.

Ripple - louhinta

Ripplen louhinta on oma juttunsa. Sitä nimittäin ei louhita enää. Taustalla oleva yhtiö Ripple Labs on rajannut valuutan määrän 100 miljardiin, joka on ripple-kurssin vaihteluista riippuen noin 100 miljardia dollaria. Ripple-kurssi nimittäin vaihtelee.

Kaikki ripplet ovat siis jo louhittu, mutta eivät yhtä aikaa markkinoilla. Taustayhtiö vapauttaa niitä markkinoille tasaiseen tahtiin tasapainon ylläpitämiseksi. Ripple on kuitenkin laajempi yhtiö kuin pelkkä kryptovaluutta. Kyseessä on teknologiayhtiö, joka etsii parhaita ratkaisuja tämän hetken pankki- ja finanssijärjestelmiin.

Ripplen taustalla on ajatus kehittää entistä kehittyneempiä virtuaalirahoitus, -maksu ja pankkijärjestelmiä. Se on vaikutusvaltainen toimija finanssimaailmassa yleisesti ja tietysti erityisesti kryptomaailmassa. Yhtiön ajatuksena on kehittää virtuaalivaluuttajärjestelmää ja tehdä yhteistyötä finanssialan toimijoiden kanssa maailmanlaajuisesti.

RippleNet pähkinänkuoressa

Järjestelmän tarkoituksena on siirtää rahaa pankkien välillä yhtä nopeasti kuin informaatiota siirretään internetissä. Yrityksen tavoitteena on luoda IoV eli Internet of Value, jolloin kaikki tapahtuu automaattisesti ja nopeasti.

Pankkien nykyisen systeemin, SWIFTin, ongelma on sen hitaus ja se, että se on keskitetty järjestelmä. Se ei myöskään kykene kommunikoimaan eri maiden järjestelmien välillä. Lisäksi sen ongelma on siinä, kun rahaa siirretään eri valuutoissa, pankkien ongelma on muodostunut siirtojen jäädytys, jolloin ne joutuvat kärsimään valuuttariskistä. Rahat on sidottu tilille, mutta ne on poissa pankin omasta käytöstä.

RippleNetin ratkaisu on sellainen, että siirron aluksi valuutta muunnetaan kertaalleen XRP:ksi ja siirretään varsinaiseen kohteeseen, jossa se jälleen muutetaan valuutaksi, joka sopii vastaanottajalle. Näin valuutan käsittelyyn menee aikaa vain pari sekuntia ja sen jälkeen rahat ovat vastaanottajan käytettävissä. Nopeisiin siirtoihin ei myöskään synny valuuttariskiä.

RippleNet on käytössä jo yli 250 pankilla ympäri maailmaa ja se kertoo siitä, että se vakiintuminen alkaa olla tosiasia ja XRP:hen luotetaan virtuaalivaluuttana. Sen taustalla käytetään varmentamiseen laskentatehoa, joka on validoitu ja sitä pidetään turvallisena. Toteutus on hyvinkin erilainen kuin esimerkiksi bitcoinissa, mutta sitä pidetään silti luotettavana vaihtoehtona.

Ripplen ennusteet

Ripplen tulevaisuuden ennustetta pidetään hyvin positiivisesti sen kehittämän teknologian ansioista. Se on myös onnistunut siinä, että se on yksi suosituimmista kryptovaluutoista sekä hyvin monet pankit uskovat RippleNetiin. Kun pankit uskovat XRP:hen, se tuo myös varmuutta sijoittajille sekä analyytikoiden keskuudessa. 

XRP:n kurssi on myöskin alhaisempi kuin monen muun ja siksi se kiinnostaa sijoittajia. Vaikka tälläkin valuutalla on samanlainen trendi kuin yleensäkin kryptomarkkinoilla, se on kyennyt pitämään kurssinsa huolimatta odotetusta oikeudenkäynnistä SECiä vastaan.

Mielenkiintoiseksi sen tekee myös se, että sitä voi käyttää sekä maksuvälineenä, mutta myös niin sanottuna välivaluuttana. Tulevaisuudennäkymät ovat myös suotuisat siksi, että sillä on hyvin toimiva teknologia sekä reilusti kasvupotentiaalia. Myös RippleNet kiinnostaa isoja pankkeja.

Myös Ripplen lähtökohta on ollut hyvin erilainen kuin monen muun. Yritys ei lähtenyt tekemään pelkästään virtuaalivaluuttaa vaan on yrittänyt aktiivisesti ratkaista ongelmaa, joka näkyy FIAT -valuuttojen siirtämisen hitautena. Lisäksi sillä on vain yksi kilpailija markkinoilla, joten sillä on analyytikoiden mielestä mahdollisuus menestyä tulevaisuudessa.

Rippleen sijoittaminen

Rippleen sijoittaminen ja sillä treidaaminen ei eroa muista valuutoista. Sijoittaminen onnistuu kaikilla suuremmilla ja pienemmilläkin kryptovaluuttojen kauppapaikoilla. Erilaisia kauppapaikkoja virtuaalivaluutoille on nykyään todella monia. Useimmilla kansainvälisillä kauppapaikoilla sijoitustoiminta onnistuu pitkälle suomen kielellä.

Ripple perustuu avoimeen lähdekoodiin kuten muutkin kryptovaluutat. Ripplejä voidaan siirtää käyttäjiltä toisille ilman, että kolmannet osapuolet toimivat välittäjinä. Tässäkin suhteessa se on samanlainen kuin muutkin kryptovaluutat. Suurin ero moniin muihin kryptovaluuttoihin on se, että sitä ei voi enää louhia. Kryptovaluuttoja on markkinoilla jo todella paljon ja erilaisia altcoineja tulee koko ajan. Tämä virtuaalivaluutta on säilyttänyt kuitenkin suosionsa.

Millainen on ollut XRP:n kurssikehitys

Se on listattu ensimmäisen kerran vuonna 2013 ja vuoteen 2017 asti sen kurssi oli suhteellisen matala ja oli alla 0.1 dollaria. Silloin XRP:llä ei ollu suurta suosiota eikä siitä juurikaan puhuttu sosiaalisessa mediassa. 

Vuoden 2017 lopulla se alkoi saada suosiota , joten sen ennätyslukemat kirjattiin tammikuussa 2018 ja arvo oli tuolloin 3.84 dollaria. Se on myös ATH eli All Time High hinta. Nousua tuli kaikkiaan 36.000 prosenttia. Sille kävi kuten monelle muullekin virtuaalivaluutalle, että kupla puhkesi keväällä 2018 ja sen jälkeen sen kurssi on pyörinyt 0.20-0.50 dollarissa. 

Koronauutiset tiputtivat sen arvon aluksi 0.14 dollariin, mutta se on sieltä noussut muiden kryptovaluuttojen tavalla ylöspäin suhteellisen nopeasti. Silloin kurssin nousi 0.68 dollariin. Tämän jälkeen sen arvo on pysytellyt jonkin verran alla 0.50 dollaria.