Siirry suoraan sisältöön

Dash

Monien kryptovaluuttojen nousemista jokapäiväiseksi valuutaksi on odotettu ja odotetaan edelleen. Monet niistä ovat kyllin nopeita jokapäiväiseen kaupankäyntiin. Niin myös Dash, joka onkin hyvin vankasti pyrkinyt ratkomaan nopeuden ongelmaa ja samalla myös sitä, että rahansiirtojen kulut olisivat kohtuullisella tasolla. Dash ei sinällään ole vielä päässyt huipulle valuuttana, mutta sillä on paljon kasvupotentiaalia. Se on yksi vanhimmista valuutoista, mutta jonkinlaisena väliinputoajana sillä on nyt mahdollisuus nousta Bitcoinin ja Litecoinin varjosta.

Dash

Millainen valuutta Dash on?

Dash on virtuaalivaluutta, joka luotiin vuonna 2014. Sen loi Evan Duffield, joka oli tutustunut vuonna 2010 Bitcoiniin. Sen pohjalta hän alkoi kehitellä paranneltua valuuttaa vuoden 2012 aikana. Kun hän oli seurannut Bitcoinia, hän halusi Dashilla ratkaista kolme suurinta ongelmaa eli nopeuden, transaktioiden yksityisyyden sekä hallinnoinnin.

Ensimmäinen versio Dashista oli nimeltään XCoin, mutta se sai suhteellisen nopeasti uuden nimen. Darkcoin oli nimenä kuitenkin viittasi suoraan rikollisuuteen eikä se ollut hyvä, joten nimi muutettiin vielä kerran vuonna 2015 Dashiksi. Se on lyhenne sanoista digital cash. Vuonna 2022 sen markkina-arvo on 2.19 miljardia ja listoilla se on ollut 40. alapuolella.

Dash toimii melko samalla tavalla kuin Bitcoin, mutta siinä missä Bitcoinin siirroissa voi mennä jopa tunteja tai päiviä, tarjoaa Dash siirrot viiveettömästi eli reaaliaikaisesti. Lisäksi käyttäjiä on kiinnostanut anonyymit siirrot. Hallinto puolestaan on hajautettu, autonominen organisaatio. Dashin koodi perustuu Litecoiniin, joka puolestaan on lähes suoraan Bitcoinista.

Mihin Dashia voi käyttää?

Kun Duffield aloitti Dashin kehittämisen, hän halusi siitä valuutan, jota voi käyttää maksuvälineenä arkipäiväisissä maksuissa kuten maksamisessa tai maksujen vastaanottamisessa. Sen tarkoitus on olla kuten esimerkiksi euro tai dollari eli yhtä likvidi. Se on pitänyt tiukasti kiinni siitä, että yksityisyys on mahdollisimman korkea, jolloin transaktioiden osapuolia ei pysty selvittämään. Tästä tietenkin juontuu se, että pystytään helposti käyttämään laittomiin transaktioihin.

Dash ja sen teknologia

Samalla tavoin kuin Bitcoin, Dash kuuluu digitaalisten valuuttojen ryhmään. Sen tarkoituksena on olla valuutta, jolla voi ostaa tuotteita tai palveluita. Sen arkkitehtuurissa on kaksi osaa eli louhinta ja masterointi. Louhinta on samaa, mitä on Bitcoinilla, joten he ovat vastuussa siitä, että lohkoketjuun tulee uusia lohkoja.

Masternodeksi voi päästä, mikäli omistaa 1000 Dashia, joten käytännössä sellainen voi olla kuka tahansa. Joten toisinaan aloittaminen voi olla varsin kallista ja joskus taas hyvinkin edullista. Masternodet suorittavat kaikki transaktiot sekä tallentavat uudet lohkoketjut. Ne vastaavat myös Private- ja InstantSend ominaisuuksista. Niiden tehtävänä on varmistaa, että transaktiot ovat toimivat normaalista ja ovat yhtä nopeita kuin aiemminkin.

Masternodet saavat myös palkkion työstään, joten kun yksi Dash coin saadaan louhittua, siitä palkkio jaetaan kolmeen osaan. Palkkiosta 45 prosenttia menee masternodeille, 45 prosenttia louhijalle ja kehitystyöhön jää 10 prosenttia. Kun palkkio jaetaan näin, kykenee Dash itse rahoittamaan oman kehityksensä ja kasvunsa.

PrivateSend on ominaisuus, joka takaa käyttäjille yksityiset transaktiot. Kun tekee siirron, sitä ei pysty sijainnillisesti jäljittämään eikä myöskään identiteettiä sen enempää lähettäjältä kuin vastaanottajaltakaan. Normaalisti Dash transaktio on suoritettu 2,5 minuutissa, mutta InstantSend on tarkoitettu nopeisiin rahansiirtoihin. Sen käyttäminen tosin maksaa pienen summan. Bitcoiniin verrattuna se on huomattavasti nopeampi, koska Bitcoinin normaali transaktio kestää 10 minuuttia.

Louhinta vai ostaminen

Louhinnalla on sama ongelma kuin Bitcoinilla, että se vie huomattavan paljon sähköä. Se on tehokkainta käyttämällä ASIC -tietokonetta, joka puolestaan suhteellisen kallis. Kyseessä on PoW eli Proof of Work louhinta eli matemaattisesti hankalat tehtävät tulee ratkaista ja se vie jonkin verran myös aikaa sekä tehoja. 

Jos harkitsee sitä, kumpi on helpompaa, louhinta vai ostaminen, niin hyvin äkkiä ostaminen tuntuu edullisemmalta ja varsinkin silloin, jos ei aio sijoittaa kovin paljoa. Siinä tapauksessa ei tarvitse ostaa kallista tietokonetta eikä sähkönkulutus nouse kovin ylös. On kuitenkin muistettava, että verotuksessa voi vähentää louhinnan kulut, mutta esimerkiksi louhintaan käytetty sähkön kulutus on pystyttävä erottelemaan muusta kulutuksesta.

Dash kurssikehitys sekä tulevaisuus

Dash oli lähtöhinnaltaan 0.12 dollaria ja vuoden 2016 puolivälin jälkeen se oli noussut lähelle 12 dollaria. Kun altcoinit olivat korkeimmillaan vuonna 2017, oli Dashin arvo silloin kaikkein korkeimmillaan 1508 dollaria. Kuplan puhjettua arvo laski reilusti ja päätyi 80 dollariin. Vuonna 2021 sen arvo on ollut korkeimmillaan 271 dollaria.

Tulevaisuus näyttää siltä osin hyvältä, että Dashilla on sellainen ominaisuus, mikä vielä puuttuu Bitcoinilta. Eli sillä on käytössään privaattiominaisuus. Mutta Dashin ongelma on se, että sitä ei ole markkinoitu riittävän aktiivisesti tai jopa aggressiivisesti, joten se on jäänyt muiden valuuttojen rinnalla huomattavasti tuntemattomaksi. 

Dashin kehitys jatkuu edelleen ja sille on suunnitteilla oma platform. Sen nimi on Evonet. Sen avulla on tarkoitus luoda P2P -valuutta, joka toimii kuten pilvipalvelu. Palvelussa pystyy tekemään siirtoja pelkästään käyttäjänimellä ja sinne pystyy myös luomaan kontaktilistan, jolla siirtojen tekeminen tulee paljon helpommaksi.

Mikäli kaikki menee hyvin ja markkinointi saadaan Dashin osalta kuntoon, se pystyy haastamaan myös Bitcoinia ominaisuuksiensa ansiosta. Näitä ovat nopeat siirrot sekä yksityisyys. Dashilla on myös huomattavasti halvemman transaktiot kuin Bitcoinilla. Lisäksi kehitystyö on mahdollista, koska osa tuotoista ohjataan siihen.