Siirry suoraan sisältöön

Mikä on Dogecoin?

Kryptovaluutat keräävät enemmän kiinnostusta vuosi toisen perään. Tästä syystä ei ole ihme, että nykyään on olemassa niin monia erilaisia valuuttoja, joiden väliltä asiasta kiinnostuneet voivat valita. Kuitenkin, kuten kaikkien muiden asioiden kanssa, kaikki eivät ole aikasi saatika sitten rahasi arvoisia.

Yksi kohutuimmista kryptovaluutoista on ehdottomasti Dogecoin. Mutta miksi juuri tämä kryptovaluutta herättää keskustelua sekä kryptojen maailmassa, että sen ulkopuolella? Me tulemme perehtymään tähän asiaan, sekä moniin muihin tärkeisiin tekijöihin, joita sinun tulee tietää, jotta voit tehdä tietoisen päätöksen siitä, haluatko sinä hankkia juuri tätä kryptovaluuttaa. Joten aloitetaan Dogecoin valuuttaan tutustuminen.

Dogecoin

Kryptovaluutat ovat elektronisia valuuttoja

Dogecoin kuuluu krypto valuuttoihin. Jos tämä on aivan ensimmäinen kerta, kun perehdyt krypto valuuttoihin, aloitetaan perehtymällä siihen, mitä kryptovaluutat oikeastaan ovat. Kryptovaluutat ovat elektronisia valuuttoja, jotka luotiin alkujaan toimimaan samalla tavalla kuin mikä vain muu tuttu valuutta. Suurena erona on kuitenkin se, että toisin kuin euron kaltaiset fiat-valuutat, kryptovaluutat eivät ole kytköksissä tiettyyn maahan tai alueeseen.

Kryptovaluuttojen toiminnan mahdollistaa lohkoketju teknologia. Se esiteltiin ensimmäistä kertaa Bitcoin kryptovaluutan kanssa. Jokaisella kryptovaluutalla on oma lohkoketjunsa, mikä tietenkin tarkoittaa sitä, että myös Dogecoin toimii oman lohkoketjun avulla.

Dogecoinilla on hyvin hauska historia!

Dogecoin on yksi alan huvittavimmista kryptovaluutoista. Tästä syystä se on myös alan kohutuin kryptovaluutta. Dogecoin julkaistiin ensimmäistä kertaa Suomen itsenäisyyspäivänä, kuudes joulukuuta, vuonna 2013. Sen loi kaksi ohjelmisto insinööriä, Billy Markus ja Jackson Palmer.

Asia, mikä tekee Dogecoinista niin huvittavan vaihtoehdon on se, että koko valuutta luotiin alkujaan vitsinä. Todellakin, sen ensimmäinen tarkoitus oli pilkata koko kryptovaluuttojen alaa. Tästä syystä valuutalla ei ollut oikeaa käyttötarkoitusta, minkä takia valuutta on kerännyt hyvin paljon kritiikkiä, varsinkin kun sen arvon noustessa.

Dogecoinin kahdeksan vuotinen historia on ollut täynnä jännittäviä hetkiä. Tietenkin jo sen alkukohta lupaili jo valmiiksi hyvin myrskyisää tulevaisuutta krypto valuutalle. Kaikkien kryptovaluuttojen arvo vaihtelee hyvin nopeasti, hyvin nopeassa ajassa, mutta Dogecoinin kanssa tämä on ollut erityisen selkeää. Eri julkisuuden henkilöiden tehdessä Twitter julkaisuja kyseisestä valuutasta, sen arvo on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun, kun taas sen saama kritiikki on tuonut arvon hyvin nopeasti alas. Tämä kryptovaluutta tarjoaa todellakin jännittäviä hetkiä.

Dogecoinin louhinta

Dogecoin on periaatteessa kenen tahansa louhittavissa oleva kryptovaluutta. Teknisesti sitä voisi louhia vaikka kotikoneella, mutta käytännössä louhinta olisi niin kustannustehotonta, ettei sitä suositella ainakaan ansaintamielessä tehtäväksi.

Litecoin ja Dogecoin käyttävät samaa louhimisalgoritmia. Nykyään kryptovaluuttojen ostaminen on niin kätevää kauppa-alustojen kautta, joten itse louhimista ei kryptovaluuttapiireissä juurikaan harrasteta.

Minkälainen Dogecoin lohkoketju on?

Kuten mainitsimme aikaisemmin, Dogecoin toimii oman lohkoketjun avulla. Tämä on ominaista aivan kaikille krypto valuutoille, eikä Dogecoin tietenkään tästä eroa. Mutta minkälainen Dogecoin lohkoketju oikeastaan on?

Dogecoin käyttää niin sanottua Proof of Work -teknologiaa sen lohkoketjussa. Toisin sanoen lohkoja luodaan aina jonkun ratkaistessa tietty matemaattinen pulma. Tämä on sama teknologia, mitä kaikkien kryptovaluuttojen isä, Bitcoin, käyttää. Kuitenkin verrattuna juuri Bitcoiniin, Dogecoin on huomattavasti nopeampi. Tämä tekee siitä suositumman vaihtoehdon esimerkiksi maksujen suorittamiseen.

Onko Dogecoin turvallinen?

Kryptovaluuttojen turvallisuus on hyvin kiistelty asia. Tämä johtuu hyvin paljon siitä, että ihmiset ovat tietoisia internetin erilaisista riskeistä. Lisäksi kryptovaluuttojen korkea volatiliteetti, ja sen aiheuttama arvon heittely kerää myös kritiikkiä.

Kuitenkin kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen kanssa, myös Dogecoinia käyttäessä, kuluttaja voi itse vaikuttaa sen turvallisuuteen. Tämä tapahtuu helposti noudattamalla erilaisia turvallisuus menetelmiä, ja tietenkin huolehtivan turvallisesta sijoittamisesta. Niin kauan, kun kuluttaja ei tee äkkipikaisia päätöksiä, ja varmistaa kaikkien perus turvatoimien olevan kunnossa, Dogecoin on aivan turvallinen kryptovaluutta.

Miten Dogecoin valuuttaa voidaan ostaa?

Oletko kiinnostunut Dogecoin kolikkojen ostamisesta, mutta et ole varma mistä aloittaa? Ei huolta, me autamme sinua tässä. Jos hankit kryptovaluuttaa ensimmäistä kertaa, tulet tämän tekemään vaihdolla. Vaihto on sivusto, jonka avulla pääset vaihtamaan fiat-valuuttaa, kuten euroa, haluamaasi kryptovaluuttaan.

Voit löytää todella monia vaihtoja internetistä. Sivustoissa on jonkinlaisia eroja, mikä voi näkyä niiden hinnoissa ja toimivuudessa. On suositeltavaa valita vaihto, joka on monien muiden kryptojen omistajien luottama.

Kun olet valinnut sinulle sopivan vaihdon, sinun tulee aloittaa rekisteröitymällä sivustolle. Tähän kuuluu usein KYC eli tunnistautumis osa, mikä saattaa viedä jonkin aikaa. Sen jälkeen, voit tehdä talletuksen fiat-valuuttaa, ja siirtyä markkinoilla ostamaan haluamaasi kryptovaluuttaa. Tämän jälkeen omistat haluamaasi valuuttaa!

Dogecoinin yleisimmät maksutavat

Kryptovaluuttojen kaupankäyntialusta määrittelee sen, millä maksutavoilla kauppaa voidaan käydä. Yleisimpiä maksutapoja ovat luottokortti ja pankkisiirto.

Luottokortilla maksaessa kannattaa ottaa huomioon, että sen kulut ovat 1-3 prosenttia ostohinnasta. Pankkisiirto voi kestää 1-2 pankkipäivää, mutta jos mahdollisuutena on Trustly-siirto, maksaja hyväksyy maksun omilla pankkitunnuksillaan ja raha siirtyy välittömästi eteenpäin.

Muita yleisesti käytössä olevia maksutapoja ovat e-lompakot. Erityisesti suomalaisille tuttuja virtuaalilompakoita ovat Paypal ja Skrill. Lisäkustannukset kannattaa tarkistaa aina erikseen käyttämältään kaupankäyntialustalta. Näin välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Miten Dogecoin valuuttaa myydään?

Kaupankäyntiin kuuluu suurena osana tietenkin myös kryptovaluutan myyminen. Mikä tulee Dogecoiniin, se voidaan tehdä muutamalla erilaisella tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto, on myydä valuutta takaisin vaihdolle. Se onnistuu saman markkina-alueen avulla, jota olet käyttänyt kyseisen valuutan ostamiseen.

Toinen vaihtoehto on toiselle sijoittajalle myyminen. Dogecoin on P2P kryptovaluutta, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kauppaa voidaan käydä muiden sijoittajien kanssa. Molempiin myynti tapoihin liittyy omat hyvät ja huonot puolensa. Jos päätät myydä toiselle sijoittajalle, saatat välttyä erillisiltä lisämaksuilta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että käyt oletettavasti kauppaa tuntemattoman ihmisen kanssa. Sovi siis kaikki asiat etukäteen, ennen myynti hetkeä. Jos toinen osapuoli ei suostu ehtoihin, on hyvä etsiä uusi kauppakumppani. Näin voit välttyä hyvin epämiellyttäviltä yllätyksiltä.

Mihin Dogecoinia voidaan käyttää?

Eri krypto valuutoilla on erilaisia käyttötarkoituksia. Kuten mainitsimme aikaisemmin, Dogecoin luotiin aluksi vitsinä. Sillä ei ollut oikeastaan mitään käyttötarkoitusta. Tämä on kuitenkin muuttunut.

DogeCoin valuuttaa voidaan käyttää maksuna, samalla tavalla kuin Bitcoinia. Dogecoin on kuitenkin paljon nopeampi vaihtoehto, mikä tietenkin miellyttää monia käyttäjiä. Lisäksi ajan kanssa, Dogecoinista on muuttunut tosissaan otettava vaihtoehto. Sen takia sille on lisätty myös muita käyttötarkoituksia.

Loistava esimerkki tästä on hajautettu rahoitus eli DeFi. Dogecoin lohkoketju ei itsessään mahdollista hajautettua rahoitusta. Sen sijaan, Dogecoinin variaatio, renDOGE, toimii Ethereum lohkoketjun päällä. Tämän ansiosta Dogecoinin omistajat pääsevät käyttämään toimintoa halutessaan.

Saavatko suomalaiset hankkia Dogecoineja?

Suomalaiset saavat hankkia Dogecoineja siinä missä muidenkin maiden kansalaiset. Jos haluaa suosia suomalaista kaupankäyntialustaa, suurin ja monipuolisin vaihtoehto on Coinmotion. Toinen tunnettu suomalainen kaupankäyntipaikka on Northcrypto. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja, ja valinta perustuukin jokaisen käyttäjän omiin tarpeisiin. Molemmissa palveluissa on tarjolla isoimmat ja yleisimmät kryptovaluutat, mutta molemmat tarjoavat käyttäjilleen myös jotakin erityistä ja spesiaalia ostettavaa.

Kannattaa myös muistaa, että Suomessa kaikki kryptovaluuttojen louhinnasta ja käytöstä saadut tulot ovat veronalaisia. Niiden verotuksessa sovelletaan pääomatuloverotuksen ehtoja. Tarkemmat tiedot aiheesta saa verottajalta.

Dogecoin

Pitkäaikainen sijoittaminen pienentää korkean volatiliteetin aiheuttamaa riskiä

Kaikki kryptovaluutat sisältävät korkean volatiliteetin. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien niiden kurssit ovat täynnä muutoksia. Tämä on erityisen selkeää Dogecoinin kohdalla, jonka arvo on heitellyt massiivisesti erilaisten ulkoisten syiden takia.

Tämä korkea volatiliteetti tekee kaikista krypto valuutoista korkean riskiryhmän sijoituskohteita. Sijoittajien onneksi, tätä riskiä voidaan kuitenkin madaltaa. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti sijoittamalla pitkäaikaisesti. Päivä kaupankäynti saattaa houkutella monia, koska se kirjaimellisesti tapahtuu yhden päivän aikana. Sen avulla onnistuneet sijoittajat voivat tehdä massiivisesti tuottoa hyvin lyhyessä ajassa. Se on kuitenkin hyvin haastava ja aikaa vievä tapa sijoittaa, joten se kannattaa jättää vain alan ammattilaisille.

Säilytä Dogecoineja oikein

Jos olet vasta aloittamassa seikkailun kryptojen maailmassa, sinun on hyvä tietää, että voit vaikuttaa hyvin moniin eri asioihin itse. Yksi näistä asioista on turvallisuus. Valitsemalla turvallisen vaihdon, ja noudattamalla tunnettuja internet turvallisuusohjeita olet jo hyvässä asemassa.

Sen lisäksi sinun tulee osata säilyttää Dogecoineja oikealla tavalla. Tähän tarkoitukseen on hyvin tärkeää käyttää krypto valuutoille tehtyjä lompakoita. Jos haluat säilyttää valuuttaa pidemmän aikaa, sinun tulee käyttää tähän tarkoitukseen luotua ohjelmisto lompakkoa, kuten Ledger. Jos haluat käydä kauppaa, siihen tarkoitukseen sopii paremmin niin sanottu kuuma lompakko. Siihen, kuinka monta lompakkoa sinulla on, ei ole rajoitusta. Itse asiassa, monilla sijoittajilla on molemmat lompakot käytössä.

Paras Dogecoin-lompakko

Nykyään Dogecoinia löytyy yli neljästä miljoonasta lompakosta. Tämän kryptovaluutan suosio johtuu osittain sen saamasta julkisuudesta, mutta myös sen helposti lähestyttävyydestä. Moni verkkokauppa on ottanut Dogecoinin yhdeksi maksutavaksi, joten lompakon valuutalle on muutakin käyttöä kuin kryptovaluuttojen kaupankäyntialustat. Dogecoinin tämänhetkinen arvo sopii nimenomaan mikro-ostosten maksamiseen.

Tällä hetkellä suosituimpia Dogecoin-lompakoita ovat jo aiemmin mainittu Ledger ja Exotus. Lompakon hankinta on ensimmäinen vaihe kryptovaluuttojen ostamisessa. Sinulla kannattaa olla ostamallesi valuutalle turvallinen paikka jo valmiina. Jos on aloittelija ja haluaa pelata varman päälle, kannattaa valita lompakoksi ensin mainittu Ledger.

Ledger on turvallinen vaihtoehto, mutta se on myös käyttäjäystävällinen. Helppokäyttöisyytensä vuoksi se sopii hyvin myös aloittelijalle. Lompakko on nimittäin se paikka, missä kryptovaluutan omistaja ei halua tehdä virheitä.

Kun sopiva lompakko on valittu, sinne täytyy rekisteröityä. Salasanan ja turvasanojen kohdalla täytyy olla erittäin huolellinen. Suojaavin salasana sisältää yli 12 merkkiä, joista osa on numeroita ja loput sekaisin pien- sekä suuraakkosia. Tunnistettavia sanoja ei kannata käyttää eikä etenkään oman äidin, lapsen, puolison tai lemmikin nimeä kannata salasanaan sisällyttää.

Kun salasana on vahva ja se on sinulla muistissa sekä hyvin talletettu, on lompakko melko varma paikka kryptovaluutan säilyttämiseen. Valitettavasti toisinaan tapahtuu tietomurtoja, joihin ei osata varautua. Vahvalla tunnistautumisella käyttäjä voi kuitenkin estää tietomurrot suurimmassa osassa tapauksista.

Miten Dogecoin ja Elon Musk liittyvät toisiinsa?

Yksi maailman rikkaimmista henkilöistä sekä Teslan ja SpaceX:n toimitusjohtaja Elon Musk on tunnustanut olevansa suuri Dogecoin-fani. Hänen tekemänsä twiitit ovat yksi syy Dogecoinin räjähdysmäiseen suosioon. Maailma seuraa, mitä Musk twiittaa ja mitä mieltä hän mistäkin aiheesta on. Kaikki alkoi Muskin lyhyestä twiitistä, jossa luki “One word: Doge”.

Myöhemmin Musk on myöntänyt omistavansa monien muiden kryptovaluuttojen lisäksi myös Dogecoinia. Omien sanojensa mukaan hänellä ei kuitenkaan ole merkittäviä määriä kyseistä valuuttaa omistuksessaan. Puhutaan kuitenkin yhdestä maailman rikkaimmista henkilöistä eli jokainen voi vain arvailla, mitä merkittävä määrä tarkoittaa.

On myös huhuttu, että Musk olisi niin suuri valuutan fani, että Teslan voisi tulevaisuudessa maksaa Dogecoineilla. Tätä huhua ei kuitenkaan ole missään vahvistettu. Myös Muskin suunnitelma viedä fyysinen Dogecoin kuuhun SpaceX:n raketilla on aiheuttanut hilpeyttä, mutta toisaalta tuonut valuutalle paljon julkisuutta.

Varsin onnistunut vitsi!

Dogecoin saattoi saada alkunsa vitsinä, mutta tästä on siirrytty hyvin paljon eteenpäin. Nykyään se kuuluu suosituimpien kryptovaluuttojen ryhmään, eikä sen menestys vaikuta laskevan. Tulet varmasti törmäämään sen suloiseen koira logoon vielä vuosien ajan!

Usein kysytyt kysymykset

Dogecoin perustettiin niin sanotusti vitsillä ja se on edelleen “meemivaluutta”. On kuitenkin selkeitä viitteitä siitä, että se on yhä enemmän vakavasti otettava kryptovaluutta. Siitä ollaan luomassa globaalia maksuvaluuttaa, jota ihmiset voisivat käyttää ostoksia tehdessään.
Elon Musk on twiittaustensa perustella suuri Dogecoin-fani. Ne ovat osaltaan olleet vaikuttamassa siihen, että kyseisen kryptovaluutan arvo on räjähdysmäisesti noussut. Musk on julkisesti kertonut omistavansa Bitcoinia, Ethereumia jaDogecoineja.
Kryptovaluuttamaailmassa valaat ovat suursijoittajia, jotka pystyvät teoillaan hallitsemaan ja manipuloimaan esimerkiksi valuutan arvoa. Valaat omistavat merkittävän osuuden hallitsemastaan kryptovaluutasta.
Kukaan ei täysin voi ennustaa kryptovaluuttojen tulevaisuutta. Dogecoinin kohdalla tulevaisuus näyttää tällä hetkellä valoisalta. Yhä useammat yritykset ovat ottaneet sen maksuvaluutaksi, joten siihen peilattuna tulevaisuus näyttää hyvältä. Myös kryptovaluuttoja ostavat suhtautuvat tähän vitsivaluuttaan nykyään vakavasti.
Meemivaluuttana ja someilmiönä tunnetuksi tulleen kryptovaluutan vahvuus ja heikkous piilevät saman aiheen ympärillä. Vahva somejulkisuus ja viraalit ilmiöt valuutan ympärillä nostavat sen tunnettuutta ja arvoa. Se on myös altis someilmiöille, jotka voivat hetkessä pudottaa sen arvoa ja luotettavuutta.
Ei ole, vaan kyseessä on kaksi täysin eri kryptovaluuttaa. Nämä kaksi itseasiassa kilpailevat keskenään meemivaluuttojen herruudesta. Shiba Inu nähdään Dogecoinin vahvana kilpailijana nimenomaan someilmiövaluuttojen tai vitsivaluuttojen sarjassa. Kummallekin kryptovaluutalle löytyy oma seuraajakuntansa, mutta Dogecoin on ainakin tällä hetkellä näistä kahdesta vahvempi kryptovaluutta.