Siirry suoraan sisältöön

Shiba Inu (SHIB)

Shiba Inu (SHIB)

Kryptovaluutat ovat yleistyneet ja kasvaneet suureksi ilmiöksi. Koska kyseessä on internetajan ilmiö, kryptovaluutat eivät ole voineet välttyä meemeiltä ja muulta internethuumorilta. Tämän seurauksena on syntynyt kokonaan oma kryptovaluuttojen alakategoria nimeltään meemivaluutat. Yksi tämän hetken kiinnostavimmista ja hauskimmista meemivaluutoista on Shiba Inu, josta käytetään lyhennettä SHIB.

Shiba Inua ei tule sekoittaa toiseen koira-aiheiseen meemivaluuttaan eli Dogecoiniin. Niillä on sama tausta, eli ne ovat saaneet alkunsa vitsailevasta kryptovaluuttaparodiasta, mutta vuonna 2022 niihin ei enää voi suhtautua vain vitsinä. Shiba-inu-coin.fi ja muut valuuttaan erikoistuneet sivustot tarjoavat yksityiskohtaista analyysia valuutan erikoispiirteistä, kurssista ja historiasta, ja muutenkin keskustelu meemivaluuttojen ympärillä on muuttunut vakavaksi ja totiseksi. Mistä Shiba Inussa on kuitenkin kyse, ja miksi suomalaisten kryptovaluuttasijoittajien tulisi kiinnostua siitä?

Mikä Shiba Inu on?

Shiba Inu on kryptovaluutta, joka pohjautuu Ethereum-lohkoketjuun. Tämä tarkoittaa sitä, että valuutalla ei ole omaa ja täysin itsenäistä infrastruktuuria, vaan se perustuu vanhempaan ja jo toimivaksi todettuun lohkoketjuun. Ethereum-lohkoketju taas on vuonna 2013 päivänvalon nähnyt lohkoketju, joka toimii perustana useille kryptovaluutoille. Näistä tunnetuin ja arvokkain on tällä hetkellä Ether.

Koska Shiba Inu perustuu Ethereum-ketjuun, niin sen tekniset ominaisuudet ovat pääosin samat kuin suuremman Ether-valuutan ominaisuudet. Näihin kuuluvat esimerkiksi Proof of Stake -periaate, josta selitämme lisää myöhemmin.

Shiba Inun ja meemivaluuttojen historia

Jotta Shiba Inua voisi ymmärtää paremmin, on syytä tutustua hieman kryptovaluuttojen ja meemivaluuttojen historiaan.

Ensimmäinen kryptovaluutta Bitcoin sai alkunsa jo vuonna 2009. Kunnianhimoinen projekti pyrki tarjoamaan valtioiden rajat ylittävän korvikkeen perinteiselle valuutalle. Koska kunnianhimoiseen projektiin suhtauduttiin skeptisesti ja kyseenalaistaen, Bitcoinin syntyä seurasi nopeasti meemien ja vitsien tulva. Nämä meemit jalostuivat vuosien varrella vakavia valuuttoja parodioiviksi meemivaluutoiksi. Meemivaluuttojen ykkönen oli pitkään vuonna 2014 perustettu Dogecoin, jota inspiroi viime vuosikymmenen yksi suosituimmista meemeistä.

Meemivaluuttojen kehitys kuitenkin sai yllättäviä käänteitä, kun niiden suosio ja arvo nousivat rajusti viimeisten parin vuoden aikana. Dogecoinia alettiin jäljittelemään ja muut meemivaluutat saivat sen ansiosta tuulta purjeisiinsa. Yksi uusista meemivaluutoista on samasta koira-aiheesta inspiroitunut Shiba Inu, joka perustettiin vuonna 2020.

Shiba Inun kurssi

Muiden kryptovaluuttojen tavoin myös Shiba Inun kurssi on kokenut hurjia nousuja sekä rankkoja laskuja lyhyen ajan kuluessa. Kryptovaluuttojen kurssien suuret heittelyt kuuluvat oleellisesti koko kryptovaluuttailmiöön, sillä valuuttoja ei kontrolloida samaan tapaan kuin euroja ja muita perinteisiä valuuttoja. Viime vuosien suuret muutokset valuuttojen arvoissa ovat kuitenkin osittain peräisin myös maailmanpolitiikan mullistuksista, meemimiljardöörien twiittwilusta ja muista talouteen vaikuttaneista tapahtumista, jotka eivät olleet ennakoitavissa.

Shiba Inun kurssi on ollut korkeimmillaan vuoden 2021 lokakuussa. Tällöin yhteenlasketun Shiba Inun melkein ylitti 37 miljardin dollarin rajan. Tämän jälkeen valuutan arvo on laskenut, joskin ei vakiintunut. Keväällä 2022 Shiba Inun yhteisarvo on liikkunut 15 miljardin dollarin paremmalla puolella, mutta edeltävän syksyn kaltaisia jättinousuja ei olla todistettu.

Shiba Inu on ollut lähes sen koko olemassaolonsa ajan yksi arvokkaimmista meemivaluutoista. Hurjimman nousunsa aikana sen arvo ylitti lähes Dogecoinin arvon. Tätä seuranneen arvon laskun jälkeenkin Shib Inu on vakiinnuttanut paikkansa kymmenen arvokkaimman meemivaluutan kerhossa.

Yhteisössä on voimaa

Kaikki kryptovaluutat ovat syntyneet halusta luoda valuutta, jota johdetaan keskuspankkien ja muiden instituutioiden sijaan käyttäjä- ja yhteisövetoisesti. Kauniin ajatuksen konkretisoiminen ja todella yhteisökeskeisen valuutan kehittäminen on helpommin sanottu kuin tehty.


Shiba Inun kaiken kehitystyön ytimessä on ollut halu luoda valuutta, jossa kaikki valta on yhteisöllä. SHIBArmyksi itseään kutsuvaan yhteisöön kuuluu jo yli puoli miljoonaa aktiivista jäsentä.

Yhteisön ja Shiba Inun kehitystyön ytimessä on muutama periaate:

  1. Projekti alkoi tyhjästä ja ilman mitään. Shiba Inua on alusta alkaen kehitetty ajatellen, että projektissa pyritään luomaan jotain täysin uutta tyhjästä.
  2. Shiba Inu ei syntynyt olemassa olevan yhteisön tai kehittäjien ryhmän varaan, vaan koko valuutan tavoin myös yhteisö syntyi tyhjästä.
  3. Rakkaus Shiba Inua, sekä valuuttaa että koirarotua, kohtaan, ja valuutan pitäminen hauskana ja leikkisänä.

Shiba Inun ostaminen ja myyminen

Muiden kryptovaluuttojen tavoin Shiba Inua ostetaan ja myydään verkossa toimivissa kryptopörsseissä ja kauppapaikoissa. Valuutan hankkimiseen vaaditaan sitä tukeva kryptolompakko. Koska Shiba Inu perustuu Ethereum-ketjuun ja Ether-valuuttaan, myös sen ostaminen ja myyminen tapahtuu Ethereum-ketjun välityksellä. Ensin kauppapaikasta on ostettava lompakkoon Ethereumia, joka muuttuu lompakon välityksellä Shiba Inuksi.

Shiba Inun ekosysteemi

Shiba Inu muodostaa kokonaisen talousjärjestelmän, joka koostuu itse Shiba Inu (SHIB) tokenin lisäksi kahdesta muusta tokenista. Nämä tokenit ovat nimeltään Leash ja Bone.

Shiba Inu eli SHIB on koko ekosysteemin kulmakivi. Sen tarkoituksena on toimia tavallisen kryptovaluutan tavoin. Shiba Inulle on ominaista sen määrän suuri yläraja. Koska valuutta on suunniteltu niin, että sen määrä voi yltää tuhansiin miljardeihin, yksittäisen SHIB-tokenin hinta pysyy aina varsin pienenä.

Toinen token Shib Inun järjestelmässä on nimeltään Leash. Leashin tarkoitus on tukea Shiba Inun talousjärjestelmää tarjoamalla arvoltaan tasaisempi ja vähemmän heittelevä token. Tämä pyritään takaamaan sillä, että Leashin yläraja on kiinteä ja todella matala. Vain noin sataan tuhanteen tokeniin asetettu raja on konkreettinen työkalu, jonka Shiba Inun kehittäjät ovat ottaneet käyttöön tavoitteenaan kehittää Shiba Inusta käyttökelpoinen valuutta.

Kolmas järjestelmän token on nimeltään Bone. Bone on suunniteltu talousjärjestelmän sisäisen päätöksenteon organisoimista varten. Bone on Shiba Inun tapa tarjota yhteisön jäsenille mahdollisuus osallistua päätöksentekoon valuutan tulevaisuudesta.

Valuuttojen lisäksi Shiba Inun talousjärjestelmään kuuluu ShibaSwap -kauppapaikka. Shiba Inun valuuttoja ostetaan ja myydään pääosin ShibaSapissa, ja kauppapaikka on suunniteltu niiden ehdoilla.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä Shiba Inun taloustieteeseen kuuluvat Shiboshit. Nämä ovat Shiba Inun omia NFT -tokeneita, jotka kuitenkin perustuvat samaan Ethereum-lohkoketjuun. Koska Shiba Inu on meemivaluutta, ja meemit perustuvat aina kirjoitetun ja visuaalisen huumorin yhdistelemiseen, Shiba Inun NFT:ltä voi tulevaisuudessa odottaa paljon.

Shiba Inun louhinta ja steikkaaminen

Shiba Inun yhteys Ethereum-ketjuun näkyy myös siinä, että Shiba Inu on noudattanut valuuttana Ethereum-lohkoketjun Proof of Work (PoW) -periaatetta. Tämän periaatteen vaihtoehdoksi on kehitetty Proof of Stake (PoS) -periaate, jolla on monia etuja, joita vanhemmalla periaatteella ei ole ollut. Ethereum on siirtymässä PoW -periaatteesta kokonaan PoS -periaatteeseen lähitulevaisuudessa. Koska Shiba Inu perustuu samaan lohkoketjuun, niin myös Shiba Inu tulee tulevaisuudessa olemaan PoS -valuutta.

Proof of Work – Louhittavat valuutat

Proof of Work -periaate ohjaa, minkä perusteella kryptovaluuttaa ja lohkoketjua, johon se perustuu, voidaan louhia. Ensimmäinen kryptovaluutta Bitcoin perustuu yhä tähän periaatteeseen, vaikka se onkin monilta osin vanhentunut. Koska Bitcoin on suuren asemansa vuoksi päässyt määrittämään kryptovaluuttojen maailmaa, niin monien asiaan vihkiytymättömien mielessä louhinta on oleellinen osa kaikkia valuuttoja. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Proof of Work -valuutan määrä lisääntyy ja niiden lohkoketju kasvaa louhinnan seurauksena. Louhinnalla tarkoitetaan kryptovaluuttojen kontekstissa monimutkaisten laskuprosessien ratkomista. Kun yhden lohkoketjun lohkon lasku ratkotaan loppuun asti, niin ketju kasvaa ja tämän seurauksena louhijoiden käyttöön vapautuu uutta valuuttaa.

Proof of Stake – Staking eli steikkaaminen

Proof of Work -periaatteen kilpailijaksi ja syrjäyttäjäksi syntyi Proof of Stake, eli PoS -periaate. Tähän periaatteeseen nojaavat usein uudemmat valuutat, joskin myös vanhat ja vakiintuneet valuutat, kuten Ether, ovat siirtymässä PoS -periaatteeseen.

Uuden periaatteen mukaan toimivien valuuttojen lohkoketjuja ylläpidetään ja uutta valuuttaa vapautetaan kuluttajien käyttöön steikkaamiseksi (englanniksi staking) kutsutulla toiminnalla. Steikkaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että lohkoketjuun yhdistyneet käyttäjät validoivat ketjun transaktioita. Tämä on tulevaisuudessa realismia myös Ethereumin ja täten Shiba Inun kohdalla.

PoW vs PoS?

Lähtökohtaisesti PoS:n edut ovat edeltävään periaatteeseen verrattuna kiistattomat. Siksi myös Shiba Inulle ja Ethereumille muutos on ollut vain ajan kysymys, sillä PoW:lla ei kärkkäästi sanoen ole tulevaisuutta. Tämän johtuu pitkälti prosessin epäekologisuudesta ja kalliista hinnasta.

PoW -periaatteen mukaan halukkaat louhijat kilpailevat keskenään mahdollisuudesta osallistua lohkoketjun ylläpitämiseen. Niinpä periaate priorisoi louhijoita, joilla on käytössään eniten laskentatehoa ja energiaa. Lienee sanomattakin selvää, että kilpailu louhinnasta vaatii siis yhä enemmän ja enemmän energiaa. Esimerkiksi Bitcoin ja sen louhinta globaalisti kuluttavatkin energiaa pienen valtion verran.

PoS -periaate on syntynyt energiatehokkaaksi ja hajautetuksi vaihtoehdoksi PoW:lle. Periaatteen edellyttämä steikkaaminen ei vaadi samanlaista energiankulutusta kuin louhiminen, ja näin ollen se on ekologisesti kestävämpää. Kryptovaluuttoja kritisoidaan yleisesti niiden ympäristövaikutusten vuoksi, mutta kritiikki pitäisi tarkentaa juuri PoW -periaatteeseen.

Shiba Inu sijoituskohteena

Vaikka kryptovaluutoista povataan ja on povattu jo vuosikymmenen ajan korvaajaa rahalle sen kaikissa käyttötarkoituksissa, niin ensisijaisesti kryptovaluutat kiinnostavat sijoittajia. Shiba Inu on ollut alusta alkaen huumoripitoinen virtuaalivaluutta, joten sen sijoituspotentiaaliin on aina suhtauduttu skeptisesti. Skeptisyyteen on muutama painava syy, mutta Shiba Inuun sijoittamista ei kannata sulkea pois kokonaan.

Shiba Inun riskit

Shiba Inuun sijoittamisen riskit voidaan jakaa kahteen osaan. Jotkut riskit ovat samoja riskejä, jotka liittyvät kaikkiin kryptovaluuttoihin. Muut riskit sen sijaan ovat ominaisia juuri meemivaluutoille ja niihin sijoittamiselle.

Suurin kryptovaluuttojen riski on yleisesti niiden vahva volatiliteetti, eli arvon suuri vaihtelu. Esimerkiksi Shiba Inun arvo on sen lyhyen olemassaolon aikana vaihdellut useaan otteeseen. Välillä se on noussut satoja prosentteja, kun taas joskus se on romahtanut nopeasti vain murto-osaan edeltävästä arvosta. Arvon heittely kuuluu oleellisesti kaikkiin kryptovaluuttoihin. Niin pitkään, kun niitä ei pystytä kontrolloimaan järkevillä metodeilla, arvon muutokset tulevat hidastamaan niiden yleistymistä ja vakiintumista osaksi taloutta.

Toinen Shiba Inun riskitekijä on sen nuori ikä. Vaikka vanhemmatkin kryptovaluutat ovat todella vaihtelevia ja riskialttiita sijoituksia, niin ne ovat silti vakiintuneempia ja ennakoitavampia kuin uudet meemivaluutat. Shiba Inu ei ole edes kolmea vuotta vanha, joten näyttöä ja tilastoja sen toiminnasta ei ole vielä saatavilla yhtä paljon kuin monista muista valuutoista.

Kolmas synkkä pilvi Shiba Inun horistontissa on sen rajoitetut käyttömahdollisuudet. Perinteisesti rahalla voidaan ajatella olevan kolme eri käyttötarkoitusta. Nämä ovat vaihdannan välinenä toimiminen, arvon säilyttäminen ja arvon mittaaminen. Tällä hetkellä Shiba Inu ei täytä näitä kriteerejä. Ennen kuin Shiba Inua voidaan käyttää kaupanteossa tai sen arvo on niin vakaa, että siitä tulee todellinen arvon mittari, Shiba Inusta ei tule luotettavaa sijoituskohdetta. Vaikka tilanne tällä hetkellä ei ole optimaalinen, niin esimerkiksi Dogecoin on onnistunut vakiinnuttamaan asemaansa valuuttana. Niinpä myös Shiba Inu ja muut meemivaluutat voivat pystyä samaan.