Bitcoinin ostaminen
Bitcoinin ostaminen on mahdollista monella tavalla. Voidaankin sanoa, että nykyään kuka tahansa oppii ostamaan bitcoineja. Niin helpoksi se on tehty. Voit ostaa bitcoineja useiden eri valuutta-alustojen välityksellä ja jopa käteisellä rahalla lähes jokaisessa suurkaupungissa olevilla bitcoin automaateilta. Bitcoin eroaa näin monesta muusta virtuaalivaluutoista, joita hankkiaksesi sinun pitää ensin ostaa useimmiten bitcoineja ja niiden avulla muita virtuaalivaluuttoja. Bitcoineja ja muita päävirtuaalivaluuttoja voit ostaa kätevästi suoraan euroilla tai dollareilla. Maksun voi hoitaa pankki- tai luottokorteilla tai verkkopankkitunnuksilla.
Bitcoinin ostaminen louhimiseen sijaan
Jos louhiminen ei tule kysymykseen eikä ideana innosta, on ostaminen huomattavasti vaivattomampaa ja selvästi helpompaa. Myös ostamisessa pitää olla varovainen, ettei joudu huijatuksi. Ostamiseen on hyvä käyttää luotettavia pörssejä tai kauppapaikkoja, jotka ovat jo vakiintuneita sekä ovat sääntelyn alaisia. Silloin ne ovat turvallisia.
Ensisijaisen tärkeää on seurata bitcoinin kurssia, koska sen arvo heilahtelee sen mukaan, kuinka paljon sillä käydään kauppaa. On myös muistettava, että sitä voi myydä ja ostaa eri puolilla maailmaa, joten sillä ei ole täysin samaa hintaa missään. Hinnat eri kauppapaikoissa eroavat hiukan toisistaan, mutta erot eivät ole kovin suuria.
Jos haluaa seurata tarkoin bitcoinin kehitystä, paras mahdollinen siihen on Coinmarketcap. Se kerää hinnat ympäri maailmaa sekä muodostaa niistä kurssin painottamalla kunkin pörssin hinnat niiden kaupankäyntivolyymin mukaan. Toisin sanoen suuremmilla pörsseillä painoarvo on suurempi kuin pienemmillä. Tästä muodostuu painotettu keskiarvohinta.
Miten bitcoinin ostaminen onnistuu?
Haluatko ostaa bitcoineja. Se on helppoa. Voit kirjautua vaikka virtuaalivaluuttojen kaupankäyntialustalle. Vertailua kannattaa tehdä, koska eroja on välitys ja vaihtopalkkioiden hinnoissa. Sen lisäksi voit hankkia bitcoineja esimerkiksi suoraan yksityisiltä omistajilta tai bitcoin automaateista.
Monet ostavat edelleen bitcoineja, koska niiden kurssin ennustetaan vielä nousevan. Suurimmat voitot tekivät ihmiset, jotka ostivat muutamia vuosia sitten bitcoineja rikastuen. Toisaalta nykyään bitcoinien kurssimuutokset ovat olleet suuria ja omaisuuksia on myös menetetty näissä sijoituksissa.
Bitcoinissa on ostajia houkutellut myös sen anonymiteetti. Täysin anonyymi bitcoin ei kuitenkaan ole, vaan bitcoin siirrot voidaan jäljittää aika pitkälle, ellei niiden tietoiseksi peittämiseksi tehdä erityistä työtä. Tämä transaktioiden jäljitettävyys on antanut uskottavuutta bitcoinille.
Bitcoinin ostaminen lyhyesti
Luotettava kaupankäyntialusta on hyvä paikka ostaa bitcoineja. Ensin on valittava luotettava alusta ja sen jälkeen sinne luodaan tili. On myös hyvä tietää, että monilla alustoilla on myös demo -tili, jolla voi kokeilla ostamista ja opetella prosessi kunnolla.
Kun tili on luotu, se täytyy vielä vahvistaa, jolloin alusta kysyy perustietoja. Kun rekisteröityminen on valmis, on tilille siirrettävä rahaa. Jokaisella alustalla on jokin minimitalletusraja, jota pienempää summaa ei voi siirtää. Itse siirron voi tehdä joko luottokortilla, pankkisiirrolla tai käyttämällä jotakin rahansiirtopalvelua kuten esimerkiksi Trustlya tai PayPalia. Nämä vaihtoehdot kerrotaan alustalla.
Kun tilillä on rahaa, voi varsinainen kaupankäynti alkaa. Valitset valuutan, jonka kanssa haluat käydä kauppaa eli tässä tapauksessa bitcoin. Sen jälkeen voi ostaa bitcoineja sen verran, kun siihen oli varattu rahaa.
Näitä sijoituksia on hyvä seurata päivittäin ja siksi moni alusta tarjoaakin mobiilisovelluksen siihen tarkoitukseen. Jos sijoittamisesta ja kaupankäynnistä innostuu enemmänkin, on järkevää hankkia itselleen bitcoin lompakko.
Millainen sijoituskohde bitcoin on
Kuten kaikki virtuaalivaluutat, sitä sanotaan sijoituskohteena hyvin spekulatiiviseksi eli sijoittaja uskoo sen arvoon pitkässä juoksussa. Sen myös uskotaan säilyttävän arvonsa, koska sitä tulee markkinoilla aina olemaan rajallinen määrä.
Sen arvo saattaa vaihdella huomattavasti. Se voi tehdä hurjan nousun, mutta myös lasku tapahtuu todella nopeasti. Analyytikot uskovat bitcoiniin ja ovat antaneet erilaisia arvioita sen kurssista vuosien aikana. Kaikki eivät tietenkään ole osuneet oikeaan, mutta on muistettava, että kaikkien muidenkin virtuaalivaluuttojen kurssit seuraavat bitcoinia sen vanavedessä.
Arvo säilyy bitcoinilla sen vuoksi, koska sitä käytetään maksutapana. Sitä voidaan vaihtaa tai ostaa ilman välikäsiä. Myös sen käyttäminen on vaivatonta, koska sen käyttämiseen ei tarvitse korttia tai muita tositteita, jotka ovat fyysisiä. Kun saatavuus on rajoitettu sillä, että sitä louhitaan vain tiettyyn rajaan asti, siihen ei myöskään vaikuta inflaatio.
Hintaan vaikuttavat tekijät
Bitcoinin ostamiseen ja hintaan vaikuttavat useat tekijät. Ensinnäkin arvo määräytyy sen mukaan, millainen kysyntä ja tarjonta sillä on. Kun arvo nousee, niin monet myyvät valuuttaansa pois ja kun se on alhaalla, niin monet ostavat sitä enemmän. Nämä toimenpiteet heilauttelevat hintaa suuntaan tai toiseen.
Hintaan vaikuttavat myös teknologian kehittyminen eli toistaiseksi bitcoinin siirrot ovat hitaat suhteessa moneen muuhun virtuaalivaluuttaan. Siihen ollaan kehittämässä niin sanottua salamasiirtoa, jolloin tämä ongelma saadaan korjattua.
Sijoittajilla on aina omat odotuksensa bitcoinista. Ne muuttuvat sykleittäin, koska oletus on se, että aina silloin, kun louhintakulut puolittuvat, arvossa tapahtuu myös muutoksia. Mutta arvo elää myös sen mukaan, miten jokin iso yritys ilmoittaa ottavansa sen käyttöönsä maksuvälineenä.
Bitcoinin ostamisen laillisuus
Kaupankäynti on laillista myös Suomessa eikä sitä ole millään lailla kriminalisoitu lainsäädännöllä. Sitä voi ostaa sijoitusmielessä, mutta sillä voi hankkia myös hyödykkeitä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.
Valuutan käyttäjiä ei juurikaan valvota, mutta on silti muistettava, että verottaja on kiinnostunut varsinkin sijoittajista ja louhijoista. Pelkkä ostaminen ei vielä tarkoita sitä, että sitä pitää ilmoittaa verottajalle, mutta jos myy, niin saatu myyntivoitto on tuottoa ja se pitää ilmoittaa pääomatulona. Myynti realisoituu siinä vaiheessa, jos ostat niillä jotakin tai vaihdat niitä käteiseksi tai johonkin toiseen virtuaalivaluuttaan.
Riippuen siitä, mitä alustaa käyttää bitcoinien ostamiseen tai myymiseen, kannattaa kirjata hinnat ylös. Toiset kaupankäyntialustat pitävät niistä kirjaa, mutta on myös tilanteita, jossa ne jäävät täysin oman kirjanpidon varaan. Jos tätä tietoa ei laita ylös, sitä ei pysty mistään selvittämään jälkikäteen.
Oletko käyttäjä vai sijoittaja?
Bitcoineja voit ostaa joko ostoskäyttöön tai sijoittamistarkoituksiin. Bitcoineilla voit maksaa jo todella monessa nettikaupassa ympäri maailmaa ja jopa monessa kivijalkaliikkeessäkin. Sijoitusvaihtoehtoja on myös monia. Voit esimerkiksi erikoistua bitcoinien futuurikauppaan.
Nykyään virtuaalivaluutta on oma käyttö- ja sijoituskohteensa. Bitcoin on edelleen suurin ja kaunein virtuaalivaluuttojen joukossa. Se on myös vakain valuutta. Sijoittamisessa kannattaa kuitenkin pitää varansa, sillä virtuaalivaluutoissa kurssiheilahtelu on suurempaa kuin perinteisillä valuutoilla. Myös ethereum on valuuttana suosittu ja sijoitusvaihtoehtona varteenotettava Kaikki lähtee kuitenkin bitcoinien ostamisella. Ohjeita seuraamalla ostaminen on helppoa myös vanhemmille ihmisille. Yksinkertaisemmillaan se onnistuu verkkopankkitunnuksilla. Cardano kurssia voit seurata myös jos olet kiinnostunut kenties sijoittamaan tähän valuuttaan.
Bitcoinin tulevaisuus
Se tiedetään, että virtuaalivaluutat ovat tulleet jäädäkseen ja niin myös bitcoin. Keskustelua herättää se, pystyykö bitcoin pitämään markkinoilla ykkösasemansa vai kiriikö jokin toinen valuutta sen ohi. Lisäksi tulevaisuus myös näyttää sen, miten eri valtiot hyväksyvät tai säätelevät kryptovaluuttakauppaa. Jotkut maat eivät välttämättä hyväksy kryptoja samalla tavoin kuin toiset. Esimerkiksi anonyymiys on noussut monessa maassa kynnyskysymykseksi, koska pankkien tavoin siirto halutaan todentaa päästä päähän.
Äsken jo mainittiin se, että bitcoinin siirrot on saatava toimimaan huomattavasti nopeammin, koska se häviää siirtonopeuksissa jo nyt monille muille virtuaalivaluutoille. Mielenkiintoista onkin nähdä, missä vaiheessa bitcoin vastaa tähän haasteeseen ja kuinka paljon se tuo siirtoihin lisää nopeutta. Nyt siirtoihin saattaa pahimmillaan kulua päivä tai parikin.