Bitcoinin louhinta
Bitcoinin louhinta, englanniksi bitcoin mining, on termi prosessille, jonka avulla luodaan bitcoineja. Louhinnassa on kyse siitä, että tietokoneet ratkovat erilaisia monimutkaisia matemaattisia laskusuorituksia ja numeroarvoituksia tietokoneen avulla. Tämä ratkaisu lisää bitcoinien lohkoketjuun uuden lohkon näin samalla antaen ratkontaan käytettävän tietokoneen omistajalle tietyn määrän. Ratketessaan se lisää bitcoinin lohkoketjuun uuden lohkon ja antaa ratkontalaitteen hallitsijalle sivutuotteena bitcoin valuuttaa. Louhiminen oli joskus aikoinaan kannattavaa, mutta nykyään louhijoiden välinen kilpailu on todella ankaraa ja voitokas louhinta vaatii fyysisesti jo painavien tietokoneiden hankintaa, jotka on suunnattu erityisesti bitcoinin louhintaa varten.
Bitcoinin louhinta vaatii solmupalvelimia
Bitcoinin louhinta on mahdollista, koska tehtävää varten on olemassa tietokoneiden verkko. Se ei ole tyypillinen tietokoneiden verkko, jossa yleensä on vähintään yksi keskuspalvelin. Louhintaan käytetty verkko on vapaa, joten siihen voi liittyä lataamalla louhintaan käytettävä ohjelma koneelle. Verkossa on kuitenkin niin sanottuja node -palvelimia eli solmupalvelimia, jotka todentavat lohkot sekä lähetetyt transaktiot ovat sääntöjen mukaisia.
Jos kyseessä on full node -palvelin, se pitää hallussaan kokonaista bitcoinin lohkoketjua. Datamäärältään sen on 200 gigatavua. Kun transaktio on sääntöjen mukainen, se siirretään mempool -säilöön. Se on eräänlainen ‘lajittelukeskus’. Tämän jälkeen louhijat poimivat transaktioita sekä kokoavat ne lohkoksi. Se puolestaan liitetään lohkoketjuun. Tärkeintä onkin oivaltaa, että yhteen lohkoon mahtuu vain rajallinen määrä transaktioita, jolloin ruuhkaisimpina aikoina siirtoihin tulee viivästyksiä.
Lohkoketjussa toimivat jäsenet ovat toisilleen vieraita, mutta he voivat tekniikan ansiosta luottaa toisiinsa sekä ylläpitää ja tuottaa tietokantoja täysin hajautetusti. Jokaisessa lohkossa on niin sanottu tiiviste, joka sisältää edellisen lohkon tiivisteen. Haarautumistilanteissa voimaan jää vain se lohko, jonka vaikeustaso on suurempi. Lohkon historiatietoa ei voi muuttaa, koska se tarkoittaisi sitä, että kyseinen lohko ja kaikki sen jälkeiset tulisi muuttaa ja se on aivan liian raskas operaatio.
Louhinnalla on tarkoitus
Louhinta takaa sen, että bitcoin siirroilla on pysyvyyttä sekä niiden keskinäisellä järjestyksellä on pysyvä tallenne. Tämä onkin suurin syy sille, että louhinta vaatii huomattavan paljon laskentatehoa. Louhintaan liittyviä ehtoja voidaan säätää ja mitä pidemmälle bitcoinien louhinta on edennyt, sitä tiukemmaksi myös ehdot tulevat. Käytännössä se tarkoittaa, että vaikeusaste muuttuu, koska yhteenlaskettujen tehojen määrä, joka louhijoilla muuttuu myös.
Kun louhinta aikanaan aloitettiin, sitä tehtiin CPU:n eli suorittimen avulla. Grafiikkasuorittimet eli GPU:t syrjäyttivät CPU:t ja tällä hetkellä viimeisin kehityssuunta on ASIC -piirit, joka puolestaan päihittää moninkertaisesti GPU:n ja CPU:n laskentatehossa. Lisäksi käyttäjät ovat siirtyneet louhimaan pooleihin, jolloin myös louhinnasta saatavat palkkiot jaetaan poolissa olevien kesken sen mukaan, miten he ovat louhinnan käyttöön antaneet resursseja. Yksinlouhinta ei tällä hetkellä ole enää kovin kannattavaa.
Bitcoinin louhinta itse vai pilvipalvelimien avulla?
Onko mielessäsi bitcoinin louhiminen? Sinun on silloin valittava, että louhitko itse vai jonkin netissä toimivan palvelun kautta. Kummassakin vaihtoehdossa on etunsa. Pilvipalveluita käyttämällä sinun ei tarvitse maksaa sähkökuluja. Sen sijaan palvelumaksut syövät voittoja.
Jos mietit louhimista kotona, niin sinun kannattaa tiedostaa, että koneet ovat kovaäänisiä ja kuumenevat paljon. Usein paras vaihtoehto olisi kokonaan oma tila louhintalaitteille. Esimerkiksi joku viileä kellaritila tai vastaavanlainen oma tila sopii tarkoitukseen. Makuuhuone tai olohuone ei ole käytännöllinen valinta.
Louhintalaitteistoa ei voi jättää myöskään yksin kovin pitkäksi aikaa. Tämä sen takia, että koska louhijakoneesi raksuttaa ympäri vuorokauden niin ylikuumenemisen ja muiden vikojen riski kasvaa ja pienten vikojen korjaukset tulevat melkein väistämättä eteen.
Bitcoinin louhinta ja kannattavuus
Yksi monimutkaisimmista kysymyksistä louhinnassa on se, kannattaako louhinta vai ei. Siihen vaikuttavat monet eri asiat, jotka on otettava huomioon ennen kuin louhinnan aloittaa.
Louhintaan tarkoitetut laitteet kuluttavat huomattavan paljon sähköä ja louhintaa on mahdollista tehdä enää vain ASIC -laitteilla. Ne kuluttavat sähköä kuukaudessa useiden kymmenien eurojen edestä. Kulutus on myös suurempi, jos kelit ovat helteisemmät ja laitteiston viilentäminen voi tuplata kokonaiskulutuksen.
Tarvittava laitteisto voi myös olla tarpeettoman kallis. Ostohinta on todella korkea, jos halua itselleen uudemman ja energiatehokkaamman mallin. Louhinta myös vaikeutuu, mitä enemmän bitcoinin louhintaa on tehty, samalla myös palkkiot aina puoliintuvat. Lisäksi louhintaan vaikuttaa myös bitcoinin arvo. Jos kurssi on alhainen, louhinnasta saadut palkkiot eivät ole myöskään niin arvokkaita.
Lisäksi louhinnasta saadut tulot ovat verotettavaa ansiotuloa ja verotus realisoituu heti, kun louhija saa palkkion haltuunsa. Verotuksessa palkkiot muutetaan euroiksi ja siinä käytetään joko kuukausikohtaista tai päiväkohtaista hintaa. Verotuksessa tosin saa vähentää laitteiston sekä sähkönkulutuksen menot.
Poolit bitcoinin louhinnassa
Bitcoinin louhinta on muuttunut huomattavasti alkuajoista ja yksinään sitä ei kannata louhia, vaan mieluummin siirtyä johonkin pooliin. Kaksi keskeisintä ovat nimeltään Slush Pool ja Ant Pool. Jälkimmäinen on kaikkein suurin.
Pooleja voi kutsua jollakin tavalla mainaajien työpaikoiksi, johon louhija luo oman worker -tunnuksensa. Se on tärkeä, koska sen pohjalta tunnistetaan kunkin mainaajan osuus louhintaprosessissa. Kun useampi kone osallistuu poolissa louhintaan, niin myös siitä tulevat palkkiot jaetaan louhijoiden kesken sen mukaan, miten paljon resurssia on ollut poolin käytössä. On myös muistettava, että kukin pooli veloittaa pienen osuuden saadusta palkkiosta. Se on kuitenkin pieni osuus suhteessa siihen, että louhintaa tekisi yksin.
Valitse bitcoin lompakko
Ennen kuin aloitat louhinnan, niin sinun on valittava bitcoin-lompakko. Lompakoita on monenlaisia. Usein ne ovat netissä toimivia alustoja, mutta se voi olla myös ladattava sovellus tai ihan fyysinen USB-tikun näköinen laite, johon louhittu virtuaalivaluutta säilötään.
Bitcoin on suosituin virtuaalivaluutta ja edelleen se kaikista vakain. Bitcoinin lisäksi on kuitenkin useita muitakin virtuaalivaluuttoja, ja erilaisia valuuttakokeiluja tulee jatkuvasti lisää. Bitcoinin kurssi kuitenkin vaikuttaa moniin muihin virtuaalivaluuttoihin. Bitcoinin lisäksi on mahdollista louhia myös muita virtuaalivaluuttoja. Se voi ollakin kannattavaa, sillä toisinaan arvonnousut ovat räjähdysmäisiä joillakin valuutoilla.
Millainen on bitcoin lompakko
Bitcoin tai mikään virtuaalivaluutta ei ole sinällään kolikko, vaikka niitä sillä nimellä kutsutaankin. Valuuttana ne ovat pitkiä ja monimutkaisia koodeja tai salausavaimia ja oston jälkeen ostaja voidaan todentaa matemaattisesti. Lompakon on tarkoitus pitää kolikot sen henkilön hallussa, joka ne virallisesti omistaa.
Lompakko tuo myös turvallisuutta bitcoinien säilytyksessä ja sen avulla myös ostaminen sekä myyminen on helpompaa. Se on kuitenkin muistettava, että markkinoilla on useita erilaisia lompakoita ja turvallisuus on kiinni siitä, minkälaisen lompakon valitsee. Valinnassa on myös kiinnitettävä huomiota siihen, että lompakko sisältää juuri ne ominaisuudet, mitä itse eniten tarvitsee.
Lompakon voi hankkia itselleen mobiili- eli nettilompakkona, niin sanottuna paperisena, desktop- tai hardware lompakkona. Kaikissa näissä on omat hyvät puolensa, mutta jokaisen kohdalla on pidettävä tarkasti huolta siitä, että lompakon turvallisuus on paras mahdollinen.